Събота, 20 Април 2024, 01:11

Костинброд - общината с най-много оброчни кръстове в България

13 Май 2022, 09:27
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 712 0


България е страна с вековна история и много легенди. Има едно място тук, което събира в едно древния култ към природата, християнските обичаи и почитта към семейството и близките. Искаме да ви разкажем за Костинброд и уникалните за региона и страната - оброчни кръстове.
Знаете ли, че на територията на Община Костинброд има над 120 такива кръста, посветени на различни светци и част от различни семейства. А те и до ден днешен, на датата на светеца "изнасят" кръста и организират курбан.
В това видео ще ви покажем някои от най-красивите и трудно откриваеми кръстове, ще ви разкажем за традициите, свързани с тях и ще ви срещнем с кмета на вековното село Бучин проход, г-н Бойко Борисов, който най-добре познава историите зад местните оброчища.
Впуснете се с нас в тази красива обиколка сред природата, а ако ви се прииска да издирите някои от тези забележителни места, може да се свържете с кметовете и кметските наместници на селата в Община Костинброд.

Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.
Голяма част от тези оброчища са издигнати по време на Османското владичество. Християните в региона са търсели скрити и недостъпни места, на които да ги издигнат, за да ги съхранят по-дълго. Затова днес, една част от кръстовете може да откриете в рамките на селата и местните черкви, но за други трябва да повървите доста - те са на много живописни, но и също така доста далечни места. И най-често са до стари дъбове. Погледнати от дистанция те се сливат и това ги съхранява от посегателства.
В този смисъл - да се опази кръста е безкрайно важно. Да посегнеш на оброчище е забранено! Дърветата са считани за свещени и не се секат, като се смята, че покушенията срещу тях ще бъдат наказани.
Днес някои дървета наполовина са обгърнали старите каменни кръстове като по този начин се е създало едно цяло. Едно цяло между природата и вярата на хората. Едно цяло, което е символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови, да посрещнат бъдещето.
Ако искате да видите тези кръстове и да посетите някои от живописните оброчища, може да се обърнете към кметовете и кметските наместници на селата в Община Костинброд!

https://www.facebook.com/obshtina.kostinbrod/videos/1026520711579572



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete