Събота, 27 Юли 2024, 09:19

Костинброд отбеляза 24 май с шествие и празничен концерт (Галерия)

24 Май, 17:41
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1979 0


Днес, община Костинброд, заедно с всички училища и детски градини, организира шествие и концерт по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Събитието събра жители и гости на общината в тържествено честване на този значим български празник.

Шествието започна пред Общинска администрация-Костинброд, където се събраха всички училища от общината. Ученици, учители и родители, носещи български знамена и плакати с образите на светите братя Кирил и Методий, преминаха през централните улици на града, демонстрирайки своята почит към българската азбука и култура.

На централния градски площад „Иван Вазов“ се състоя тържествената част от програмата. Кметът на Костинброд, г-н Трайко Младенов, приветства всички присъстващи и подчерта значимостта на образованието и културното наследство за общината. В своето слово, той заяви:

„Днес е ден, в който трябва да бъдем всички заедно! Обръщам се към всички вас – нека днешният ден даде началото на една нова традиция. Традиция, която да е свързана с това да честваме подобаващо 24 май. Един от най-светлите български празници! Пожелавам си тази традиция да се съхрани и нашите деца и внуци след години да се събират тук, на централния ни градски площад, защото ние сме българи, ние сме костинбродчани и трябва да бъдем винаги заедно!“


Г-н Младенов сподели и новини за текущите и бъдещите проекти в областта на образованието в общината: „Не спираме да градим, не спираме да реновираме училищата и детските градини. Такъв пример е новата детска градина, която ще отвори врати догодина. Отделяме всяка година средства за всички училища, за да запазим сградния фонд и да изглеждат като едни архитектурни бижута! Реновираме изцяло две читалища, надграждаме останалите. Честит празник! Честит 24 май!“


Празничната програма, създадена от г-жа Красимира Манова, директор на Второ ОУ „Васил Левски“, включваше концерти и изпълнения от възпитаници на училищата в общината. Учениците представиха разнообразни музикални и танцови номера, които изпълниха площада с радост и гордост от българското културно наследство.


В знак на признание и уважение, кметът на община Костинброд награди много учители с грамота и юбилеен плакет за техния изключителен творчески принос в развитието и утвърждаването на българското образование. Тези награди подчертаха важността на учителите в съхраняването и предаването на знанията и традициите на младите поколения.


Денят завърши с много усмивки, аплодисменти и обещание за запазване на тази прекрасна традиция. Честит 24 май на всички жители на община Костинброд и на цяла България! Нека продължаваме да съхраняваме и развиваме нашата култура, просвета и духовност.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete