Събота, 27 Април 2024, 16:21

Красимир Живков: ОП "Околна среда" има специални 160 млн. лв. за превенция на бедствия

18 Април 2015, 10:18
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1953 10


Министерството на околната среда и водите е безмилостно към общини, кметове и фирми, които не са изчистили боклуците от реките и не са премахнали нерегламентираните сметища.  Министър Ивелина Василева издаде заповед, с която до 15 април речните корита трябва да са блестящо чисти, за да няма затлачвания и наводнения от очакващите дъждове през пролетта. Вече не се приемат обясненията на общини и кметове, че няма пари. Почистването е траен процес, а оправданията с финансирането е бягане от отговорност. Това коментира зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков пред Нова телевизия. Има фонд "Солидарност", Междуведомствена комисия за бедствия и аварии. А по ОП "Околна среда", през новия програмен период 2014 - 2020, има нова ос със 160 млн. лв. за бедствия, свлачища и превенция, каза Живков.
 
 "Целта ни е превантивна дейност и почистване на коритатта в цялата страна. Това започна още преди 2 месеца. Министър Ивелина Василева разпореди до 15 април всички реки да са почистени.  Заповедта на министъра задължи всички регионални инспекции да констатират нерагламентираните сметища във всички 265 общини. Те са проверени от РИОСВ, остават още 27 общини. Проверките ще бъдат обобщени до края на месеца. Направени са 513 проверки и 370 предписания за нереглам ентирани сметища и замърсяванея. До 15 април са съставени 75 акта на кметове. Глобите стигат до 10 000 лв.", обясни зам.-министърът на екологията.
 
Такова действие от МОСВ се извършва за първи път като превенция и повишаване на контрола. Благодарим на кметовете реагираха бързо и отговорно. В активен диалог сме с местната власт. Трябваше да почистят първо нерагламентираните сметища, а после коритата от клони. Отговорността е обща  - на държавата, регулаторните институции и местната власт, коментира Красимир Живков.
 
През август 2014 г. град Мизия беше потопен, след като река Скът излезе от коритото си. В момента реката има 15 критични участъка и са необходими 40 000 лв. за почистването. "Деретата по Черноморието са изключително опасни. На 20 години веднъж се случват такива дъждове като в Аспарухово. А ние трябва да вземем мерки, не трябва да чакаме", коментира доц. Георги Рачев, климатолог. "Това са опасни невралгични точки, които задължително трябва да се изчистят. Това се прави от хората, защото си изхвърляме боклуците и те създават този минибент в реките, които спира водата. Недопустимо е в този век хора да гинат хора при наводнение", предупреди климатологът.
 
Той обяви, че според Световните метеорологични центрове няма да има кризисни промени тази година. Валежите ще са в рамките на нормалното. "Нищо екстремно, природата ни помага и ние обществото и гражданите трябва да си помогнем като се почистят реките, поне в рамките на селото", предупреди доц. Рачев. Юли и август ще са нормални и изминалата дъждовна година няма да се повтори, категоричен е той.


Източник: Kmeta.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Април, 13:02

    Краси, възхищавам ти се.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Април, 15:12

    Добавка към номер1 на ръста, дебелоочието, лицемерието и стила

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Април, 16:37

    "Целта ни е превантивна дейност и почистване на коритатта в цялата страна." Като коритото на реката в Ботевград-това е работа,евала! :uups: :uups: :uups:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Април, 20:24

    АБЕ скапаняци ако не дава пари лошо ако дава пак лошо ама вие какво искате Да ви дава на човек по 1млн ли
    А безсрамници шматки гадняри и най - големите мръсници

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Април, 07:26

    Ste padne kradene

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Април, 07:27

    Lakeya na zlatev se gotvi za novo kradene

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Април, 15:47

    Кради Крадльо,кради,пък нека тапунгерите ти се възхищават!То ще дойде и твоето време,бъди сигурен!И в Правец ще падне Берлинската стена.Ако не държавата,то този от горе ще си свърши работата,той забавя ,но не забравя!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Април, 18:02

    :lol:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: правчанин 20 Април, 06:10

    КРАДЛЬО! :roll:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 20 Април, 08:11

    Тази държава неслучайно е на този хал :idea:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete