Събота, 27 Април 2024, 22:48

Кръстът при мемориала на жертвите на комунизма пред НДК откраднат от гробището в Гинци

19 Април 2022, 19:12
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 833 1


Кръстът при паметника на жертвите на комунизма до НДК е взет от гробището на село Гинци през 1991-92 г. Бил е на дядо Въто (някъде се споменава покойникът Цветан), а бившият депутат от СДС в 38-то НС - Васил Станилов(вече покойник), е платил за него 1000 лв. на кмета на селото.
Безспорно кръстът е произведение на изкуството. Този тип кръстове, изработвани в миналото основно в Гинци, са били използвани като надгробни и за оброчища. Пластичната украса на кръста прави впечатление, като всички останали образци на т. нар. "Гинска каменоделна школа". Красивите гински кръстове, истински шедьоври на българското възрожденско пластично изкуство, могат да се видят не само в района на селото, но и из цяла Западна България (вкл. Западните покрайнини - Пиротско, Нишко и др.)
Проблемът с този кръст, който се намира пред НДК обаче е, че той е надгробен и е открадната от гробището в с. Гинци. Имената на покойника на кръста са заличени. Че кръстът е откраднат от Гинци разказваше и покойният свещеник Александър Тимчев, който служеше в параклиса до мемориала.
Мемориалът се намира в източната част на парка пред Националния дворец на културата. Състои се от паметна стена с дължина 58 м., облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите, старинен оброчен християнски кръст, вкопан в земята пред централната част на паметната стена и малък православен храм-параклис „На всички български мъченици“, с мозайки, изрисувани от Асен Гицов безвъзмездно.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete