Петък, 29 Март 2024, 10:52

Кредит от нелицензирани компании - Струва ли си риска?

21 Април 2022, 11:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 743


Спешна нужда от средства може да възникне във всеки един момент. Не може да се живее без пари, някой хора губят работата си, а на други не им стига заплатата да посрещат нуждите си или просто искат да задържат досегашния си стандарт на живот. Тогава се явява нуждата от вземане на кредит. Но това понякога се оказва неуспешно, защото да се отпусне кредит всеки човек трябва да отговаря на определени изисквания и условия и ако не отговаря на тях молбата му ще бъде отхвърлена. В такива случаи не е изключено да се потърси заем от частни лица или нелицензирани компании за кредити.

Тези кредити са често срещани и има хора, които разчитат на средства от нелицензирани кредитни компании. За съжаление някой лица занимаващи се с частно кредитиране развиват дейност, която не е регламентирана според законите на България. В това е и проблема. Можете да бъдете излъгани, подведени, върху вас да се осъществи някакъв вид тормоз.

Независимо от риска хората продължават да търсят услугите им. Това са предимно граждани с неизплатени кредити с много лоша кредитна история. Въпреки, че кредитни компании отпускат Бързи Кредити с Лошо ЦКР и те имат определени правила и не отдават суми на всеки. Прави се проверка в Кредитния регистър и се преценява индивидуално за всеки. И в такива моменти тези хора не е изключено да се насочат към нелицензирани компании с цел рефинансиране на заем. Или просто смятат, че могат да се доверят на човека срещу тях, и че той няма да ги излъже и могат да разчитат на помощта му.

Кредитоискателите определено имат най-голямо доверие на банките и кредитните компании. Легитимните организации ви предоставят договор при отпускането на кредит. В него ясно са посочени законните условия за теглене на заем, правата и задълженията на двете страни. От договора кредитоземателя научава, какви се лихвените проценти, периода на изплащане, всички негови отговорности по кредит. Но не само това. При злоупотреби от страна на кредитните организации, той може да потърси съдействие от държавните органи за изясняване на казуса. Това е договор, който първо ви се предоставя да го разгледате и ако отговаря на вашите очаквани само тогава може да го подпишете. Не слагайте подписа си на недовършени контракти. Четете ги внимателно и преценете сами дали ще се съгласите и предприемете теглене на кредит.

Има няколко отличителни черти на организации, на които може да се доверите. Първо името им е познато и оферират регламентирани кредитни продукти. Най-вече това са банките, те будят голяма сигурност в хората. Не могат да ви излъжат, не могат да избягат. Дори, ако се случи някакво нарушение на вашите права можете да потърсите съдействието на държавните органи.

Трябва да споменем, че има голяма разлика между бързи кредити от лицензирани небанкови кредитни компании и заеми от нелицензирани такива. Компаниите ви дават заеми при ясно регламентирани условия и правила. Ако нещо ви притеснява винаги може да проверите легитимността на организацията в сайта на Българската народна банка.

Не е такова положението, ако се доверите на компании, които нямат лиценз. Нямате никаква гаранция за чисти и регламентирани взаимоотношения. Те може да ви подведат за лихвата, тя да се окаже много по-висока от първоначалната уговорка. Могат да ви притесняват по-всяко време и да си искат парите. Най-добрият вариант за вас е да попаднете на свестни хора, да си върнете заема на време без проблеми. Интересен е факта, че в много случаи лихвите при нелицензираните кредитори могат да бъдат в порядъка на 20% на седмица, но продължава да има хора, които прибягват до тях. Има и такива, които търсят услугите на заложни къщи. Не можем да кажем, че всички са ненадеждни, но по-сигурно за вас е да пробвате да изтеглите кредит от кредитни компании, дори да ви откажат на едно място пробвайте на друго. Най-предлагани от кредиторите са бързите заеми, като обикновено първия такъв е безлихвен. Връщате на фирмата, точно толкова, колкото сте взели.

Бъдете отговорни към себе си и към близките си, не се доверявайте на случайни хора, които ви предлагат пари на ръка без договор и никакви конкретни условия. Не се подлъгвайте на реклами по пощите или такива залепени на входа ви. Доверете се на утвърдени кредитни компании, познати и се с добро реноме. Ако вземете заем от нелицензирани компании нямате никаква престава кога може да си искат парите обратно с голяма лихва. Нямате никакво ясно виждане за годишния процент на разходите. Тези компании със сигурност ще ви засипят с големи обещания и лъжи. Бъдете внимателни, напълно е ясно, че когато човек е в труден период иска, колкото може по-бързо да излезе от него. Не прибързвайте, мислете и вземете правилно решение.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete