Четвъртък, 18 Април 2024, 16:43

Крепостта Боровец в близост до Правец става част от Коридори на културното наследство в трансграничния регион България-Сърбия

15 Юни 2022, 09:58
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3252 4



Исторически музей-Правец е към края на изпълнението на проект с референтен номер СВ007.2.11.135 по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG – ИПП България-Сърбия 2014-2020 г.


„Коридори на културното наследство – инструмент за устойчиво развитие на трансграничния регион България-Сърбия”. Крайната дата на Договора е 22.07.2022г. Исторически музей-Правец е Водещ партньор. Партньор от Република Сърбия е Асоциация на войниците в националноосвободителните войни на Община Сурдулица.

Проектът е по приоритетна ос 1: Устойчив туризъм и цели постигане на туристическа атрактивност на регионите от двете страни на границата.

За Исторически музей-Правец, основният и най-важен резултат от изпълнението на проекта е реализирането на мерки по консервация, експониране и социализация на Антична и късноантична крепост „Боровец” край с. Разлив.

Вече е факт завършената консервация на всички открити археологически структури на територията на крепостта до 2017 г. – зидовете са почистени, направена е биоцидна и хербицидна обработка на камъка, заздравени са свързващите разтвори между камъните, извършено е префугиране и силуетно надграждане с консервационен надзид с височина до 0,5-0,8 м, оформена е короната на зидовете.

Обектът е експониран като музей на открито чрез направа и поставяне на експозиционни информационни табели с вградено мобилно приложение – QR кодове с разширена и допълнена информационна реалност в отделни сектори на крепостта – входове, кули, крепостна стена, сгради, улична мрежа, пещ за топене на метал и др.

Чрез 3D добавена реалност те оживяват разказа и допълват представата за крепостта. За реализирането на „експозиционен” път към и вътре в крепостта е осигурен достъп чрез почистване, уширение и укрепване на пешеходната пътека - античния път към обекта, съществуващ и в момента.

Експозиционният разказ се допълва от 17-те цветни информационни табели, обясняващи проучванията в отделните сектори и показващи връзката на крепостта с други обекти.

Поставени са дървени пейки с маси, пергола и кошчета за отпадъци. На стръмните места са монтирани метални стълби с дърволекс. Подравнени и изпълнени са с посипка от трошен камък пътеки вътре в крепостта и около крепостните стени, преподредени са фрагменти от оригинална настилка.

Крепостта Боровец все повече придобива облик на привлекателен културно-исторически обект и с голяма доза увереност можем да кажем, че се превръща в конкурентноспособна туристическа атракция за гости от близо и далеч.

Крепостта „Боровец” е недвижима културна ценност с национално значение, тя е една от малкото проучвани планински крепости, част от Старопланинската укрепителна система през Късната античност и Ранно византийската епоха. Останките от гъсто разположените сгради във вътрешността, голямото количество фрагменти битова керамика и монети, предметите, свързани с бита на обитателите доказват, че крепостта има функции на укрепено селище.

Крепостта е строена в средата на ІІІ в. и функционира до края на VI в.
Крайната цел от реализирането на дейностите по проекта е превръщането на крепостта в привлекателна туристическа дестинация и обект на устойчив туризъм не само на регионално, но и на национално ниво и в международен план.

Чрез реализирането на цялостна консервация и експозиция на крепостта Боровец на открито, чрез нейното социализиране ще се постигне по-пълно и цялостно популяризиране на археологическия обект като атрактивна туристическа дестинация.

Предстои официалното откриване на реновирания археологически обект на 2-ри юли 2022 г. в събота от 10.00 часа. След откриването предвиждаме участие на Сдружение за антични реконструкции от София с демонстрации на римско въоръжение, сечене на римски монети, отслужване на раннохристиянска служба от ІV-V век, демонстрация на редица занаяти, практикувани и на крепостта – обработка на кожи и вълна, предачество, римска медицина и др.

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Сърбия.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Исторически музей – Правец и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: Анонимен 15 Юни, 13:30

    При многото посещения на музея в Правец и към съоръжението не се подчертава 2 до 6в. Просто се казва Средновековна крепост.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Ппп 15 Юни, 18:36

    Супер, браво!

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Юни, 21:15

    Да го поддържат малко, че е леш. Трева и потрошени съоръжения

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Юни, 11:44

    В почивните дни е опасно да се ходи на крепостта защото в района има ловци.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete