Вторник, 23 Април 2024, 11:01

Кризата в енергетиката бе обсъдена в Елин Пелин по инициатива на ГЕРБ-СДС

25 Септември 2022, 13:56
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 669 1


"Кризата в енергетиката - непосилни цени на електроенергията и газа, компенсации и алтернативи" – това бе темата на дискусията, която се проведе в залата на НЧ „Елин Пелин - 1896“ в гр. Елин Пелин, по инициатива на местния кандидат от Коалицията ГЕРБ-СДС – Васил Цветков и водачът на листата – Младен Маринов.

На дискусията бе поканен като експерт в областта на енергетиката Делян Добрев – бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. „Още 3 месеца преди Европа да обмисли да сложи таван на цената на електроенергията – и над тоя таван да даде компенсации, за да смъкне цената до 180 евро за мегаватчаса за стопанските потребители, ние от ГЕРБ внесохме това предложение в НС . Ако не го бяхме направили, сега много бизнеси щяха да са фалирали“, заяви Делян Добрев.

Припомняме, че от 1 юли 2022 г. до края на тази година всички фирми, общински предприятия, училища, болници, храмове и т.н. ще плащат максимум 250 лв./мВтч за ток. „Ще направим всичко възможно да продължат тези компенсации и през цялата 2023 г.“, обеща Делян Добрев, който направи окончателното предложение за модел на компенсациите в последното НС.
Кметът на община Елин Пелин – Ивайло Симеонов, Стоил Стоилов – управител на общинското „Газо-енергийно дружество – Елин Пелин“ ЕООД, общински съветници и представители на бизнеса проявиха интерес към дискусията и се включиха активно в нея с конкретни въпроси.
„Елин Пелин като населено място, което отдавна е газифицирано и хората са изградили бизнеса и битовите нужди на база на тази газификация, преди една година беше преимущество за населението, сега поради недалновидната държавна политика газификацията стана тежест. Така е и в Костинброд, и в Ботевград“, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 26-ти МИР – Младен Маринов.
„Адмирирам, че този формат е надпартиен! Това е първата среща /от всички предизборни/, на която съм канен, която е в експертен формат“, заяви кметът Ивайло Симеонов, който е избран от ВМРО и допълни, че това, което до момента Младен Маринов е поел като ангажимент към община Елин Пелин в качеството му на народен представител от Софийска област, е било изпълнено.
Кметът заяви още, че е принуден да премине към режим на тока и уличното осветление, заради непосилните сметки за ток. Проблем е и отоплението на детските градини и училищата, по думите на кмета. „В с. Равно поле имаме минерална вода. Можем ли да я ползваме за отопление?“, попита още кметът Делян Добрев. Бившият министър на енергетиката заяви, че би могло геотермалните води да се ползват и общината да бъде потенциален бенефициент по такъв проект.

Относно цените на газа, Добрев предложи следното дългосрочно решение: „Открит търг, на който да се явят компании от цял свят /без Русия по обективни причини/, и да сключим дългосрочен – 10-15 годишен договор за доставка на газ от производител, а не от посредници. Тогава, при дългосрочно споразумение, всяка една компания дава големи отстъпки от цените, които са на борсата. От 1-ви октомври, ако заработи интерконектора с Гърция, цената на газа ще е 6 пъти по-евтина – от 360 лв. на 60 лв. Тези от вас, които са на битов газ, ще се спасят, но сметката ще я платят работещите предприятия“, допълни още Добрев.
Зам.-председателят на Общински съвет Горна Малина, който също присъства на дискусията, попита: „Има ли информация каква част от дървесината се изнася навън и може ли да се ограничи износа? Хората ме питат откъде да си купят дърва; дори вече не питат за цената, защото освен, че е скъпа дървесината, тя е и дефицит.“

Делян Добрев обобщи, че освен обективни причини, една от основните причини за кризата в енергетиката, са и лошите управленски решения. Той припомни, че ГЕРБ са предложили да се вземе от свръхпечалбите на фотоволтаиците, за да се компенсират нуждаещите, но предложението в НС е отхвърлено от БСП и „Продължаваме промяната“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!





Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete