Петък, 19 Април 2024, 18:56

Кукерски празник Костенец 2023 г. се проведе на Сирни Заговезни! (ВИДЕО)

27 Февруари 2023, 09:45
(1) (0)
Костенец - Новини
Прочетена: 1209 0


Родена от богатото въображение на българина, в Костенския край продължава да е жива кукерската традиция. На Сирни Заговезни, гонителите на злото дефилираха с надеждата да остане само доброто, което да донесе здраве, берекет и късмет. Всички жители и гости, присъстващи на стадиона в Костенец, се насладиха на жизнерадостен и самобитен празник, съчетаващ в едно костюм, танц и музика.

Празникът премина при отлична организация от страна на община Костенец. Кметът Йордан Ангелов и зам.-кметът Маргарита Минчева заявиха за „Балканец“, че амбицията им е Кукерският празник да става все по-мащабен като гостуващи групи и като програма.

Идващ от древността и запленяващ с богатите си костюми, празникът винаги е очакван с огромен интерес. В него участват групи, както от населените места в община Костенец, така и гости от различни краища на България. Съчетаването на мит, представяне и художествена интерпретация разкрива пред публиката необозримата магия на игрите.

Сред най-атрактивните бе Кукерската група от с. Горна Василица – 22 участници от 7 до 70 години. Звънците на групата са едни от най-големите в страната, като се предават от поколение на поколение, повече от век. Групата представи обичая „Простени поклади“, когато вечер се събира цялото семейство около софрата и се прощават взаимно. В групата участват водач, сурвакар, невеста придружена от двама главни дервиши, дервиши, поп и клисар, мечка и мечкар – символ на сила и здраве, пристав стражар – символ на реда и законността, циганин и циганка.

Впечатляващи бяха и „Василовски дервиши“ – с. Семчиново, община Септември, които представиха Новогодишен обичай „Дервишуване“.

Друга местна група от Костенския край - Кукерска група гр. Момин проход – пресъздаде обичая „Песни и танци около огъня на Поклади“. Групата има множество завоювани отличия на фестивалите на маскарадни и кукерски игри в с. Попинци, Стара Загора и Златни пясъци.

В Кукерския празник се включи и Сурвакарска група „Глагорец“ – с. Стефаново, общ. Радомир, за чийто колорит допринесе и специфичният говор в Радомирско, а граовските напеви на групата бяха аплодирани от публиката.

На Сирни Заговезни, Костенец се превърна в средище на уникалните български традиции, богатството и разнообразието на маскарадните костюми и най-вече – в средище на българщината.

Нека звънът на чановете и страховитите кукерски маски прогонят злите духове във всеки от нас, защото всички имаме нужда от добрите сили на съзиданието и разбирателството.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete