Събота, 4 Май 2024, 03:32

"Лазаровден" в ЦДГ "Еделвайс", гр. Етрополе (Снимки)

12 Април 2014, 10:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2312 4


На 11.04. 2014г. в ЦДГ”Еделвайс”, гр. Етрополе се състоя среща между родители, приятели и едни чудесни деца. Децата от група „Мечо Пух” с удоволствие представиха „Лазаровден”- един от големите християнски празници преди Великден.
Празникът се състоя по случай  пролетните празници Лазаровден и Цветница, които са сред най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието.

Макар, че имаха трудна задача да изпълнят лазарски наричания и песни, те се справиха невероятно добре.  Бяха пременени в традиционни фолклорни носии. Навсякъде ухаеше на свежест, усещаще се пролетно настроение и нетърпение, както от участниците, така и от техните родители.

Закичени с венци от върбови клонки и свежи китки на главите лазарките изпяха песни и чрез своите наричания  пожелаха на малки и големи много здраве, щастие, късмет. От своя страна стопанката ги дари с яйца, като пожела много жито през тази година, берекет голям да има, всичко да се зеленее, да цъфти и пее. Щастливите лазарки събраха яйца в своите пъстроцветни кошнички.
Имаше емоции, веселие, лазарски танц, песни и пожелание към всички: „Да са сини небесата, любов да има в сърцата, светът да е чудесен, изтъкан от слънце, радост и песен”.

И нека си пожелаем още да не забравяме българските традиции, неговите песни, които разкриват богатствата на една неписана история. Мъката и радостта народът ни е обръщал в песни. Умеел е да разхубавява живота си с много обичаи и празници. Слушали сме за тях от нашите баби, а те от своите и така през вековете са дошли до нас старите мъдрости, дошли са празниците, които се тачат и до днес, защото в тях пулсира душата на българина.

Калинка Георгиева

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Април, 11:45

    Най - хубавите деца в България - децата на Етрополе!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Април, 12:34

    Nai hubavite deca, s nai hubavata gospoja.Bqha 4udesni malkite artisti. :P

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Свързана с Етрополе 12 Април, 14:14

    Това, което видях от фотогалерията, ме върна в детските години, безгрижни и изпълнени с веселие. Поздравления за госпожите, които съхраняват българското, поздравления и за тези малки слънца :). Запазете детското и българското :)

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 12 Април, 15:57

    Прекрасно таржество,изпалнено с много настроение и емоции.Поздравления на добрия екип!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete