Четвъртък, 25 Април 2024, 19:26

Литаково възстанови събора на селото след дългогодишно прекъсване! (ВИДЕО)

3 Септември 2022, 15:58
обновена на 3 Сеп 2022
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4015 8


На 3-ти септември, събота, площад „Свобода“ в с. Литаково бе огласен от народни хора и песни, а жителите и гостите на селото изпълниха площада, за да отпразнуват заедно възстановяването на традиционния местен събор след 3 десетилетия прекъсване.
„Днес ние отново сме заедно, за да възстановим една традиция, която в последните години беше забравена, а именно – съборът на село Литаково. Днес, ние поставяме ново начало в едни трудни времена, но литаковци имат силата да се борят за идеите и мечтите си. За мен е чест да открия днешния събор на един обновен център, с отремонтирано Кметство, с реновирани паметници, с новоизграден бюст-паметник на Апостола на свободата, с обновена зелена площ при Паметника на загиналите във войните, с изградено модерно лед осветление в централната част на селото, с нови дървесни видове в зелените площи. Тук е мястото да благодаря на общинското ръководство и на кмета Гавалюгов искам да благодаря на всички, които се трудиха неуморно. Нека всички ние се отнасяме с уважение към село Литаково и нека всяко едно наше действие води към просперитета на с. Литаково.“
С тези думи кметът на с. Литаково официално откри събора на селото, като благодари и на всички дарители, приканвайки ги и занапред да се включват в обществения живот на селото.
В годините назад, съборът на с. Литаково се е празнувал на 1-ви септември. На този ден Православната църква почита паметта на Преподобни Симеон Стълпник. На същия ден се поставя началото и на църковната нова година. Този ден не е избран случайно за събор на селото. Симеон Стълпник е християнски Светец, известен сред българите като Симеон орач, а с. Литаково се е славело с трудолюбиви земеделци, които са обработвали земята, събирали плодовете и през есента. Селото има най-много декари земеделска земя в община Ботевград и затова този ден е избран за празник на селото. През годините датите на събора са се променяли по различни причини, но съборът винаги е бил през септември.
Над 30 години съборът не се е празнувал, затова днешният 3-ти септември 2022 г. е много важен – денят, в който се възстановява съборът на точно определена дата – първата събота на месец септември.
Официални гости на събора бяха: Цветелин Цветков – зам.-кмет на община Ботевград, Дамян Маринов – зам.-председател на Общинския съвет, Веселка Златева – общински съветник и др.
Музикалната програма бе открита с изпълнения на Мажоретния състав към НЧ „Христо Ботев-1884г.“ – Ботевград. На сцената се изявиха също Литаковската духова музика, самодейците от Читалищата от цялата община.
Водеща на празничната програма бе народната певица от с. Литаково - Иванина Иванова. Всички изпълнители получиха Грамоти за участие и отлично представяне в Местния традиционен събор с. Литаково. Специални гост-изпълнители на събора бяха музикантите от оркестър „Родопски солисти“.

Честит празник, Литаково!






Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (10) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Септември, 17:03

    Добре е има живец в тва село щом се белее по площада мислех че ще почернее

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Септември, 17:24

    Бате Ради е на всеки километър

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Септември, 18:33

    Събор имаше последно през 2004г,а не преди 30 години

  • Отговори (6) (0)
    4. добавен от: анонимен 3 Септември, 23:58

    Браво Ради!страхотен танцов състав имаш от Врачеш!Поздравления!Единственото хубаво нещо във Врачеш!Поздравления и за Литаковци и кмета им.Поддържат и си уважават селото!Продължавайте все така!

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Септември, 07:29

    Щом има,ядене,пиене, и музика е добре.ЕВАЛА ТАМ СМЕ ДО ЗОРИ.

  • Отговори (4) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Септември, 15:53

    Най-хубавото е ,че се виждат младежи и малки деца ,това е бъдещето, село където има млади хора не се погубва......

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: RALICA KUNCHEVA 4 Септември, 20:47

    BRAVO NA ORGANIZATORITE!KRASOTA!I NEKA BADE VSE TAKA!

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Септември, 09:21

    Млади сме,силни сме па маса сме баш юнаци.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete