Неделя, 28 Април 2024, 20:03

Литаковската духова музика с концерт по случай 10-годишния юбилей (ВИДЕО)

25 Юни 2022, 12:31
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2847 8


В препълнения салон на НЧ „Светлина 1900“, с. Литаково се проведе концертът на Литаковската духова музика посветен на 10-годишнината от възстановяването на дейността и.

Едва ли има по-голяма награда за един артист-изпълнител от това да се изяви на сцената пред пълна с публика зала и множество правостоящи, които да го аплодират на крака! Такава беше атмосферата в Читалищния салон на 24-ти юни в 19,00 ч., когато започна концертът на оркестъра. Те представиха своя богат и разнообразен репертоар, който включва филмова музика, компилация от популярни песни на група АББА, известни руски мелодии като "Катюша" и "Смуглянка", разбира се, емблематичните хора на Дико Илиев, сватбарски ритми и др. На видеостена бяха показани пред събралата се публика важни моменти за музикантите през изминалите 10 години – участия в престижни фестивали, награди, които водещата на културното събитие припомни. Сред тях са: Първо място за Литаковската духова музика през 2020 г. на БДМ Фест, гр. Берковица; Второ място на 9-то издание на "Фолклорен извор", с. Царевец, общ. Свищов; Участие в Дикоилиевите празници в Оряхово.
През 2018 г. по покана на български посланик в Полша, Литаковската духова музика взима участие в празничните дни 1,2 и 3 май в Полша.

В оркестъра на почит са нотите! Всички музиканти са нотно грамотни! Успехите им се дължат на тежки и дълготрайни репетиции!“, подчерта водещата на проявата. Убедително доказателство за това е и неуморната работа на художествения ръководител на Литаковската духова музика – Дейвид Христов, който в продължение на 3 месеца се занимава с нотиране и аранжиране на песента „Облаче ле, бяло“ – химнът на българските емигранти, за да я адаптира към духовата музика. За първи път, песента в изпълнение на Литаковската духова музика прозвуча на концерта /ВИДЕО/.
Дейвид Христов изрази специални благодарности към Иванка Савова – диригент на Общински духов оркестър Ботевград, която присъства в залата, както и към Иван Иванов – Боженски, за това, че са помогнали в професионалното му развитие на музикант. В качеството си на художествен ръководител на Литаковската духова музика, Дейвид Христов връчи грамоти на Петко Петков, Кирил Митев, Христо Стоянов, Костадин Пенчев, Николай Костов, Християн Тодоров, Георги Пухлев.
Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов, който бе изпратил и кошница с цветя за юбилея на оркестъра. Кметът на Литаково – Пешо Младенов лично поздрави музикантите на сцената и призова публиката за пореден път да стане на крака и да ги аплодира. Народната певица Иванина Иванова поднесе музикален поздрав - акапелно изпълнение на народна песен, към своите колеги, а танцовите състави към НЧ „Светлина 1900“ прочетоха своите пожелания към музикантите. Специален поздрав към тях бе отправен и от Пенсионерски клуб „Четирилистна детелина“.
„Балканец“ честити 10 -годишния юбилей от възстановяването на творческата дейност на Литаковската духова музика и пожелава на музикантите здраве, творческо вдъхновение и много сценични изяви!





Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Юни, 14:52

    Пише се 10-годишния

    • (1) (0)
      1. добавен от: Силвия Трендафилова 25 Юни, 19:01

      Прав сте, направена е редакция!

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Юни, 14:53

    Браво на момчетата

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 25 Юни, 15:57

    И пред "посветен" се пише запетая! Нататък не чета.

    • (1) (2)
      1. добавен от: Силвия Трендафилова 25 Юни, 19:02

      Този път не сте прав:)

    • (1) (0)
      2. добавен от: Анонимен 25 Юни, 22:16

      Да,но е прав.Пише се запетая.

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Юни, 16:04

    Браво!

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Юни, 22:49

    Поздравления за младите талантливи момчета, които направиха този вълнуващ концерт в с. Литаково! Всички изпълнения в продължение на час и половина бяха прекрасни, а "Облаче ле бяло" - най-емоционалното! Браво!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete