Петък, 3 Май 2024, 17:35

Ловчанският митрополит е един от тримата, номинирани за Патриарх

16 Февруари 2013, 17:13
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2596 1


С висша математика реши драмата около избора на тримата кандидати за патриарх. Цели 26 гласувания трябваха на митрополитите, за да излъчат най-достойните. Tова са Ловчанският Гавриил, Старозагорският Галактион и Русенският Неофит.

Кой от тях ще оглави православната ни църква ще стане ясно на 24 февруари, когато своя вот ще дадат 142-мата делегати на Патриаршеския избирателен събор.

Вотът за партиарх беше пред провал, тъй като втори ден владиците не можеха да постигнат консенсус. Галактион бе избран категорично с 11 гласа още в петък, но Гавриил и Неофит събираха по 9, което според старите правила не бе достатъчно за финал.

По устав кандидатите трябва да бъдат избрани с две трети от гласовете на всички митрополити. "Две трети от 14 са девет и една трета", изчисли митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Синодът обаче е записал като изискване 10 гласа. "Тук е нашата трудност, че ние не можем да се доберем до десетката. Девет и една трета, според мен, щом не е 9,5, е девет гласа", пресметна дядо Йосиф. Явно неговото мнение е надделяло, защото в крайна сметка митрополитите взеха решение да свалят бариерата на 9 гласа.

Така Гавриил и Неофит се класираха за финалната битка.
Цяла България обаче стана свидетел на неразбирателството между архиереите и борбата на лобита в църквата. Митрополит Йосиф дори се разплака, докато в събота сутринта коментираше пред журналисти поредния неуспешен вот. Разруха - така той определи неспособността на Светия синод да постигне съгласие. "Аз съм от старите, и аз нямам нерви, и аз не мога да търпя повече", каза той и очите му се насълзиха.

Малко преди 14,30 часа източници на Стандарт Нюз съобщиха, че компромис все пак е постигнат и Гавриил и Неофит са избрани. Минути по-късно Пловдивският митрополит Николай излезе от Синодалната парата и потвърди, че тройката е избрана, а след него и говорителят на Синода Йосиф съобщи официално имената на претендентите.

Какво ще роди Свисшата математика на 24-и трудно може да се предвиди. Според запознати със синодалните интриги основната битка ще е между лобитата на Варненския митрополит Кирил и на Пловдивския Николай. Смята се, че първият стои зад Гавриил, а вторият предпочита Неофит. Зад Галактион пък имало бизнес интереси.

 

Източник: видео bTV

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Стойчо Ботков 16 Февруари, 20:40

    Да се помолим дядо Гавриил да стане патриарх Български!-Амин!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete