Събота, 27 Април 2024, 18:00

Ловчанският митрополит Гавриил благослови жителите на Ботевградска община

21 Април 2014, 11:31
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2095 0


Във втория ден след Възкресение Христово, Негово Високо Преосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил благослови жителите на Ботевград и общината. След като отслужи водосвет и благословена литургия, той се обърна с празнично слово към гражданите.

„От днес започват най-светлите три първи дни от Възкреснието на Иисус Христос. Честитя ви този светъл празник, защото Господ след като е пострадал е възкръснал, с което е победил злото и смъртта, като е дарувал победа на доброто. Светият син е пострадал в петък, затова ние искаме празникът на Ботевград да не е на този ден, както е било някога,  защото ако тогава ядем кебапчета и играем хора, ние разпъваме Господа още веднъж”. С тези думи Ловчанският митрополит обясни на жителите на общината, че по този начин няма да имат никакво благословение, ако в такъв трагичен ден те се веселят, като на сватба. „В Свети понеделник нека бъде празник, днес можем да се веселим и да ядем всичко”, позволи Дядо Владика и допълни, че гражданите на Ботевград са доказали  своята църковност и своето християнство, а кметът и администрацията се стараят да съдействат днес да бъде един истински празник.

Ловчанският митрополит отслужи водосвет заедно с Арехиерейския наместник Отец Борис, с Отец Николай и Отец Димитър от с. с.Врачеш.
 
Празничната програма откри ученичката от ПМГ”Акад.проф.д-р Асен Златаров” Полина Дишкова. Тя поздрави присъстващите с празника и пожела „Нека и запалената свещ на Великденския празник превърнат надеждите в живот и нека възкръсналият Спасител на света да донесе на всички нас радост, мир и благодат”.

В пъстрата празнична програма взеха участие  фолклорни състави от Ботевград, Врачеш, Новачене и Скравена с хореографи Стоян Стоянов, Стефка Александрова и Радослав Цветанов, мажоретни състави с художествени ръководители Иванка Христова и Стела Бенчева, Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова, Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски, изпълнителките на народни песни Станислава Димитрова с ръководител Стоян Димитров и Румяна Колева, която от тази година учи в Музикалното национално училище „Любомир Пипков” София.

Първото изпълнение бе на завърналата се преди няколко дни от Москва и носителката на втора награда от фестивала „Открита Европа - Открита планета” Любомира Вушева с музикален педагог Вили Рай.

По време на празничните изпълнения дружесвто „Орханиец” раздаде козунак на жителетите на общината. Дядо Владика пък раздаде християнски кръстчета с благословия към техните бъдещи притежатели.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete