Неделя, 19 Май 2024, 09:09

Ловчанският владика благослови жителите на Ботевград

6 Май, 14:34
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1514 0


На Гергьовден, който тази година съвпада с втория ден на Възкресение Христово, Ловчанският владика Гавриил оглави празничната Света литургия и отслужи водосвет. В словото си към събралото се множество в Градския парк, Негово високо преосвещенство се обърна с думите:

"Драги Братя и сестри, честитя ви втория ден на Светлото Христово Възкресение, който от няколко години отново е празник на Ботевград, както някога. И ние се радваме, че възкръсна тази православна традиция да празнувате на най-светлите дни в годината, които са извор на радост, на надежда и любов.

В този ден да се благослови вашия град и Господ да дарува благополучие - духовно и материално на всички вас, защото когато ние търсим Господ и спазваме неговите заповеди, Той ни дава всичко, което ни е необходимо в този живот. Тъй като е казал Господ: Търсете първо Царството Божие и всичко друго ще ви се даде и придаде..."

След освещаването на станалия вече традиционен 30-метров козунак, осигурен от сдружение "Орханиец", той бе раздаден на присъстващите.

Непосредствено преди празничния водосвет, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов излезе на сцената, за да поздрави жителите и гостите на Великденския събор:

"Днес е двоен празник, тъй като освен Възкресение Христово, празнуваме и Гергьовден!

За поредна година, тук в Градския парк се събират ботевградчани от различни поколения, за да отпразнуваме заедно най-светлия християнски празник, да споделим хубави моменти от миналото и настоящето, да изразим надежди за бъдещето. Това събитие е един събирателен образ на нашия град и как той трябва да изглежда. На едно прекрасно място, хора от различни поколения, възрасти, етнос, различни интереси и социален статус, с различни музикални предпочитания дори, са на едно място и за всеки има по нещо от неговото. Същевременно, заедно, без да си пречим, можем да се забавляваме и всеки според своя интерес открива мястото което е предпочитано от него.

Считам, че по този начин нашият град трябва да се развива - всички да сме толерантни, уважителни, добронамерени един към друг, независимо от различията, които имаме.

Пожелавам ви Светли празници на всички, много добро настроение! Бъдете здрави!"

През днешния ден, в празничната програма се включиха: Младежкият духов оркестър към НЧ "Христо Ботев-1884", мажоретните състави, танцовите състави от с. Новачене, Детски танцов състав "Хоро-Н", Денс формация "Олимпея", самодейците от Скравена, ВГ "Пей, сърце", Общински духов оркестър, Сестри Диневи и др.

На голям интерес се радваше и Великденския базар, където се предлагаха ръчно изработени бижута, сувенири, лакомства, изделия от дърво, картини, гипсови градински фигури, цветя, народни носии, българска козметика от натурални продукти, мед и пчелни продукти и др.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete