Понеделник, 13 Май 2024, 10:19

Ловната дружинка в Брусен откри днес ловния сезон

24 Август 2013, 13:50
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3476 4


Откриване на ловния сезон с тържествен водосвет и курбан чорба отбелязват днес ловджиите от Ловна дружинка в с. Брусен. Неин председател е Николай Николов и вече 20 години ръководи запалените авджии в района, които в момента наброяват около 40. Най-възрастният сред тях е 81-годишният бай  Иван Янков, а през последните години има наплив от по-младо поколение. Кметският наместник Огнян Панков също е част от екипа, който ловува от 1998г. Ловната дружинка е създадена през 50-те години на миналия век и е съществува до 1979 г. След това през 1992 г. е направена нова регистрация с нови членове. За най-успешна Николов определя 2010-2011г. , когато са отстреляни 25 диви прасета. Със затварянето на Ловно стопанство „Елен“, която намали бракониерството, даде предпоставки за завъждане на повече дивеч, коментира председателят на дружинката. Поради планинския климат тук се лови предимно дива свиня на площ около 4 хил. хектара. Тук не се ловува пернат дивеч, но има малко гривак, сподели председателят. Дивечът се подхранва със специални хранилки, в които не могат влизат други домашни животни, като крави например, допълни още той. По негови думи членовете на дружинката са много привързани към гората и, когато се извършва сеч, не им е много приятно. Всички са с корен от с. Брусен и милеят за природата тук.
Ловната дружинка в с. Брусен поддържа добра организация през годините. Тя е първата в района, която ушива собствено знаме по идея на Николай Илиев (Близнака) през 2009г. Всички ловци имат отличително облекло, което е поръчано по инициатива на председателя на читалището в Брусен – художественият ръководител на ансамбъл „Ботевград“ Стоян Стоянов.
По традиция откриването на ловния сезон в селото се прави винаги втората седмица след като Ловното дружество в Етрополе официално постави началото. Председателят Николай Николов пожела наслука и без лоши инциденти, след като Отец Христо от Етрополе отслужи водосвет за здраве на всички. Осветена бе и 100-литровата курбан чорба, която е приготвена от дългогодишния майстор –готвач бай Кольо. Иван Чиков пък е човекът, който дари едно шиле, за да може вкусната гозба да бъде част от празника.  За доброто настроение на всички пя дует Ралица Динкова и Димитър Панчев.
Повече за Ловната дружинка  в Брусен четете в следващия брой на в-к "Балканец".

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Август, 14:31

    Тя е първата в района, която ушива собствено знаме по идея на Иван Илиев (Близнака) през 20009г :( :lol:

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: voivodata 25 Август, 07:35

    kolegi na sluka :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Август, 20:33

    Защо изчезна коментара ми , а остана този с грешното име?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (238)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (69)
70% Complete