Четвъртък, 18 Април 2024, 13:26

Лятна филмова студия за юноши в с. Боженица (ВИДЕО)

26 Май 2023, 14:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 937 0


ЛЯТНА ФИЛМОВА СТУДИЯ ЗА ЮНОШИ В С. БОЖЕНИЦА е културно-образователен проект, подкрепен от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства". Бенефициент по проекта и главен художествен ръководител е артистът Владимир Ангелов. Проектът има за цел да въвлече юноши от района на Община Ботевград в едно лятно филмово приключение.

Чрез него децата:
- ще се запознаят с основните принципи за изработване на качествено и интересно видео съдържание;
- ще станат автори на своя собствена филмова история, разгръщайки творческия си потенциал с необходимите помощни средства и знание за това, ще участват активно в създаване и реализиране на крайния продукт;
- ще имат възможност да се докоснат пряко до режисьорската, актьорската и операторска професии;
- ще придобият нови знания в областта на видео монтажа и изпитат радостта от споделянето на своя продукт с широката общественост посредством филмови прожекции и публикуване в социалните мрежи;
- ще получат по-креативна визия и поглед по отношение на използването на платформите за социално общуване като Facebook, Instagram, YouTube и Tik Tok;
- ще могат да станат Вестители на една по-добра интернет култура сред своите връстници, посредством създаването на оригинално видео съдържание.

Всички приети юноши ще участват напълно безплатно в студията и ще имат осигурен безплатен транспорт от тяхното населено място до с. Боженица и обратно. На всички участници ще бъде направена застраховка за деца по време на участие в организирани мероприятия.

С КАКВО ЩЕ СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ?
- с основните принципи за писане на сценарий, разкадроване на сценарий, режисиране и актьорска игра, създаване на визуална и звукова среда и професионален видео монтаж;
- как да използвате телефона си, за да заснемете и монтирате видео съдържание.
- с един гост-лектор – действащ професионалист от българската филмова индустрия.

КОГА И КАК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ?

Всяка една студия ще се състои в рамките на един календарен месец и ще има четири 3-часови занятия и два 6-часови снимачни дни или общо 24 часа занимания.
- първата студия ще започне на 10 юни и нейните занимания ще се провеждат през уикендите на месеца
- втората студия ще започне на 4 юли и нейните занимания ще се провеждат през делничните дни на месеца
- третата студия ще започне на 1 август и нейните занимания ще се провеждат през делничните дни на месеца

В първата седмица от месеца ще има едно опознавателно събиране от 3 часа, в което ще се запознаем помежду си и ще научите по-подробно за програмата на нашите занимания. Ще си поставим целите, които ще преследваме и веднага ще започнем с измислянето на нашия сценарий.

Втората седмица ще имаме две 3-часови срещи. Тя ще бъде много интензивна. Наред с теоретическите знания, които ще трупате, ще имаме и много практически занимания. Целта ще бъде да завършим нашия сценарий.

Третата седмица ще е посветена на заснемането на нашия филм. Ще имаме два пълни снимачни дни от по 6 часа с един час почивка. Ще прекарате почти цял ден в село Боженица, затова ще ви трябва много концентрация, усърдие, а също и да си носите храна, за да имате достатъчно енергия.

В четвъртата седмица ще имаме последна 3-часова среща, в която заедно ще избираме добрите дубли и ще започнем монтажа на нашия филм.

Във всяка една студия ще имате възможност да се срещнете с по един гост лектор – действащ актьор, режисьор или сценарист – който да сподели с нас своя опит при създаването на своите кинотворби.

Занятията ще се провеждат в читалището на с. Боженица (при неблагоприятни метеорологични условия) или на открито (при добро време). Който има нужда нека си носи и използва репелентни и слънцезащитни продукти.

Точният график на провеждане на занятията ще се оповестява през месеца, предхождащ началото на студията. През месец юни заниманията ще бъдат през уикенда, а юли и август през седмичните дни.

След края на последната студия, в късния август или началото на септември, ще се видим още веднъж на премиерата на нашите филми, за да гледаме заедно и да ги споделим с нашата публика – връстници, приятели, родители, роднини, познати и непознати наши доброжелатели и ще отпразнуваме заедно успешните си занимания.

КАК ДА КАНДИДАТСТВАТЕ?
Кандидатстването ще е отворено за всички деца със силно изразен творчески потенциал на възраст между 12-16 г., с приоритет за деца от социално слаби семейства, без значение на етническата принадлежност и вероизповедание, желаещи да участват в Лятната филмова студия за юноши в с. Боженица за всяка от студиите както следва:
- за студията през месец юни ще е в периода от 00:00 часа на 9 май до 23:59 на 28 май 2023 г.
- за студията през месец юли ще е в периода от 00:00 часа на 9 май до 23:59 на 20 юни 2023 г.
- за студията през месец август ще е в периода от 00:00 часа на 9 май до 23:59 на 20 юли 2023 г.

Очаквайте резултатите от кастинга както следва:
- за студията през юни ще бъдат обявени на 3 юни
- за студията през юли ще бъдат обявени на 23 юни
- за студията през август ще бъдат обявени на 24 юли

При кандидатстването си е хубаво да посочите дали имате възможност да бъдете класирани в повече от една от студиите. Това ще ви даде по-голям шанс ако бройките за желания от вас месец вече са запълнени – да можем да ви включим да участвате в друг месец.

Кандидатите ще трябва да представят следните документи и материали:


1) Ясна портретна снимка на кандидата

2а) Видео история или видео-монолог
или
2б) Сценарий или съчинение като текст

Изберете си една от темите: „САМ ВКЪЩИ ОНЛАЙН“, „МРЕЖАТА“ или „ОФЛАЙН“, по които да подготвите своите видео или текстови произведения.

Изпращането на видеоматериали е за предпочитане пред текстовите материали, защото ще демонстрират наличието вече на заложба да боравите с камера/телефон и да изразявате себе си чрез похватите на видеото. Заснемете се сами, разказвайки ни измислената от вас история, или включете свои приятели, които биха се радвали да ви помогнат да я разиграете. Колкото повече от своите таланти успеете да ни покажете – толкова по-добре: ако можете да пеете или танцувате – включете това във вашето видео, но не самоцелно, а като част от историята, която разказвате. Ако вече можете да монтирате – демонстрирайте ни това с вашето видео.

Видеоматериалите или текстовете са без ограничение на жанр, съдържание, стил и времетраене/дължина – развихрете въображението си по зададените теми и ни покажете своя потенциал. Важно е да направите всичко това сами, за да знаем вашите реални заложби и качества. Не се притеснявайте, ако нещата не изглеждат или звучат по най-идеалния начин!

3) Документ, удостоверяващ социалния статус на семейството, за кандидати от социално слаби семейства

4) Документ, удостоверяващ средния успех за изминалия учебен срок или ако вече е оформен – за цялата изминала учебна година

5) Попълнете и изпратете онлайн заявката за участие.

Всички документи трябва да бъдат четливо сканирани/снимани.
Изпращайте вашите материали и документи на ел. поща mailbox@bozhenitsa.art, като надлежно обозначите трите имена и години на кандидата, телефон и ел. поща на родител за връзка.

Видеата си можете да изпращате чрез платформите за споделяне на по-обемисти файлове като WeTransfer.com, MyAirBridge.com, FileMail.com или като ги качите в Google Drive, DropBox или YouTube и споделите техния линк. Не забравяйте ясно да обозначите видеата си с вашите три имена, за да знаем на кого са.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:
Кандидатстването на всяко едно от децата трябва да бъде с изричното съгласие и на двамата родители. С подаването на всички документи, материали и данни вие се съгласявате с условията за провеждането на Лятна филмова студия за юноши в с. Боженица и давате съгласието си за обработването на личните ви данни с цел осъществяване на подбора на участниците. Личните данни ще бъдат използвани само за нуждите на проекта и няма да бъдат предоставяни на трети лица без съгласието на кандидатите и техните родители.
С кандидатстването си също така давате съгласието си ако сте сред избраните кандидати да бъдете заснемани на видео и да бъдете фотографирани по време на провеждане на студията.

КАКВИ КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИЛОЖЕНИ?

Най-важно за оценяването на вашите кандидатури ще бъде оригиналността и артистичния ви подход към зададените теми, но не забравяйте да се постараете да пишете и да се изразявате правилно – това също ще ни направи добро впечатление за вас.
Предоставените материали ще бъдат оценявани чрез точкова система. Най-много точки ще се дават за оригинално и добре изработено видео съдържание, както и за артистичността на представянето му.
След това, с по-малко точки, но с по-голям приоритет от следващите критерии, ще се оценяват оригинални текстове със сценарии или разкази по зададените теми.
Деца от социално слаби семейства, предоставили необходимите, легитимни документи, удостоверяващи техния социален статус, ще получат допълнителни точки, с което ще имат приоритет пред другите участници.
На последно място ще се взима предвид успеваемостта на кандидата в училище, като тя ще играе роля да помогне за класирането само в случаи, когато двама кандидати имат еднакъв брой точки по предходните критерии.

КАКВО СЕ ИЗИСКВА ЗА ЗАПИСВАНЕ НА ПРИЕТИТЕ КАНДИДАТИ?
Всеки от приетите кандидати ще бъде уведомен писмено, а в случай на липса на потвърждение от ваша страна на получаване на нашето уведомление, ще бъде уведомен чрез обаждане на посочените от вас контакти при кандидатстване. За да се запишете – ще трябва да се съгласите с условията за провеждане на Лятната филмова студия за юноши в Боженица и да подпишем двустранен договор между двамата родители и Владимир Ангелов.
Молим ви, имайте предвид, че всяко системно неявяване в клас по неуважителни причини ще бъде финансово санкционирано. Вярваме, че това е справедлива мярка за предотвратяване на несериозно отношение към предоставената възможност за безплатно обучение.

ЩЕ ИМА ЛИ ОЦЕНКИ?
Всеки от участниците ще получи поощрителен диплом за изкарване на Лятната филмова студия, но тя няма за цел да има съревнователен или изпитен характер и съответно оценяване на тяхното старание и успех няма да има – те ще се измерват единствено и само от удовлетвореността на самите участници. Ако след завършването на студията се чувстват окрилени, заредени с желание да продължите да се занимавате с нещата, които са научили – значи студията за тях е била успешна.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete