Сряда, 15 Май 2024, 06:56

Лятното училище в село Осиковица

7 Август 2015, 16:31
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1820 3


"Животът заедно" - така се нарича проектът, по който работят осиковското читалище „Напредък 1895”и ОУ „Любен Каравелов”. Най-новата инициатива на партньорите е Лятното училище, което вече втори месец разнообразява живота на децата от селото. Рисуване, апликации, писане, театър, екскурзии, излети...
За малко повече от месец децата и техните ръководители Марийка Цолова и Стефка Матеева успяха да възстановят в двора на училището релефната карта на България, направена там преди 55 години. Като истински археолози децата я изровиха от пръстта, пребориха лишеите и мъховете, поправиха разрушенията, които времето е нанесло. Така неусетно научиха много за професиите на археолога и реставратора и за работата с различни материали.
Разбира се, помагаха и най-възрастните осиковчани, които помнят картата от едно време. Помагаха кой с каквото може, но най-често с медец и други почерпки за „реставраторите”. 
Възродена бе още една традиция – писането на писма върху хартия. Писмата са до ученици от училище „Л. Каравелов” във варненския квартал Аспарухово. За контакта с тях помогна учителката Диана Недкова.
Междувременно учениците направиха весело гостуване в Калугерово, където изиграхме „Българи от старо време”на площада, а секретарят на тамошното читалище леля Ценка почерпи с две вкусни торти.
Най-забавен за децата беше излетът в „Небесните пасбища”, който  организираха  читалищното настоятелство и кметът на Осиковица Вилма Илиева. Как се правят шишове в гората, как се пали огън на открито, как да пазим природата – все важни и интересни неща научиха децата от д-р Ангелов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Август, 17:11

    Bravo. Tova e mnogo hybava iniciativa. Bravo na rakovoditelite i organizatorite.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Август, 19:20

    Браво на колегите за търпението и усърдието!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Август, 15:06

    Голямо браво !!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete