Понеделник, 16 Септември 2024, 21:55

Лятото на 2024 г. – най-горещото и сухо в България за последните две десетилетия

6 Септември, 13:43
(0) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 422 8


Според анализ на Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ), лятото на 2024 г. (1 юни - 31 август) е било най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на 21-ви век. Резултатите от анализа потвърждават нарастващите опасения за климатичните промени и тяхното влияние върху страната.

Високи температури
Средната сезонна температура е надхвърлила климатичната норма за почти целия период. Един от най-горещите моменти е регистриран на 16 юли в Сандански, където термометрите показват 42.2°C. Юни 2024 г. е обявен за най-топлия месец от 1930 г. насам, а юли е почти толкова горещ, колкото рекордния юли на 2012 г. Август също е сред най-топлите, като всички месеци през лятото показват ясна тенденция към по-високи температури.

Суша и валежи под нормата
Сезонните валежи в по-голямата част от страната са били под или около нормата, с най-големи отклонения в Северна България, Източните Родопи и Горнотракийската низина. Най-силно засегнати от сушата са районите на Северозападна България, Дунавската равнина и Черноморското крайбрежие. Тази климатична аномалия води до значителни затруднения за земеделието и водоснабдяването.

Екстремни климатични явления
Лятото на 2024 г. също е белязано от няколко екстремни климатични явления. На 12-14 юни силна градушка, достигаща размери от лешник до яйце, удря различни региони в страната, като най-тежко е засегнато село Шереметя във Великотърновско.

Любопитно природно явление е и т.нар. "upwelling" – издигане на студени морски води към повърхността, което предизвиква рязко понижение на температурата на морската вода. Това се наблюдава няколко пъти през юни и август по българското Черноморие, включително около нос Калиакра и Галата.

Лятото на 2024 г. се оказва повратен момент в метеорологичната история на България. Климатичните промени, изразени в продължителни суши, екстремни горещини и аномални явления като градушки и температурни колебания на морската вода, изострят обществените проблеми, свързани с безводие, пожари и лоша реколта.

Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (5) (1)
    1. добавен от: Анонимен 6 Септември, 15:12

    Какво ни казват с тази новина? Стягайте се, идва суша.

  • Отговори (8) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Септември, 17:03

    Сечем гори,палим ги,не рециклираме. Какво да очакваме при това отношение към природата,тя е жив организъм,а ние не го съзнаваме.

  • Отговори (6) (1)
    3. добавен от: Корупция 6 Септември, 17:16

    Глобално затопляне! Технологичното развитие, лукс и удобства изискват много ресурс, съответно създават и голямо количество замърсяване в световен мащаб. Температурите ще се покачват и природните бедствия и катаклизми ще се увеличават. А ние отиваме на избори! Нови 120млн.лв. от данъците на бедния българин ще идат вятъра, а специализиран самолет за пожари и модерна техника и екипировка няма!

  • Отговори (3) (3)
    4. добавен от: Анонимен 6 Септември, 20:23

    А нещо за летата през миналия век?

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 6 Септември, 23:39

      А,ти помниш ли ги бе куку.

    • (1) (1)
      2. добавен от: Анонимен 7 Септември, 09:39

      Ми ние дъртите помним повече от вас 20 годишните, които сте с размекнати мозъци от чалга и трева. Ако ги имате въобще мозъците. За сведение - има поне няколко публични регистъра с данни за температурите от 50-те години насам.

    • (1) (1)
      3. добавен от: Анонимен 7 Септември, 17:09

      Абе дъртото, я си пии гинкопримакса,завивай се да не настинеш и остави мисленето на нас младите,че ептен си изкуфял и си измисляш спомени. Вие като одрътеете се вдетенявате и почвате да плямпате без покритие. Учени в цял свят правят констатации, ама не дедо трябва да се изяви и изложи,спри,че ставаш за смях.

  • Отговори (3) (2)
    5. добавен от: Анонимен 6 Септември, 23:37

    И по зле ще става да ви е.ба в евро урунгелите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete