Понеделник, 6 Май 2024, 03:34

Мадлен и Нидал Алгафари с разказ за своите книги и човешката същност

10 Май 2016, 19:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3346 2


Мадлен и Нидал Алгафари плениха тази вечер многобройните любители на съвременна българска литература. Семейството гостува в Ботевград по покана на Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“, част от националната библиотечна седмица под надслов „Библиотеката – място за всеки“, която се провежда от 9 до 13 май.
 
Мадлен и Нидал Алгафари представиха своите 13 книги – автор на 11 от тях е Мадлен, а на другите 2 – Нидал. Главният библиотекар Людмила Чудомирова с удоволствие представи двамата гости. Срещата-разговор започна Мадлен Алгафари, която заяви, че практиката за провеждане на подобни среща датира при тях от доста време. Тя поднесе кратки резюмета на своите книги по професионален и прецизен начин, достъпен за хора от всякакви възрастови групи. Описа част от тях по следния начин:
 
- първата й книга е „Мира нямам“ – чрез нея читателя ще разбере, че днешните проблеми са утрешните решения. В това вярват хората, които не се примиряват. А най-важното е да разберем, че проблемът не е наш враг, а съюзник в развитието ни и да се научим да четем посланието му.
- "Всички можем да летим" - придружена е от аудио версия за незрящи - компакт диск с авторски стихове, приказки, песни - психотерапия с рими и природни звуци 
- "Приказки за пораснали деца" – съдържа 36 терапевтични приказки с архетипни дълбинни послания пред прага на духовната революция.
- "Глад за истински неща" - поезия, кратки психотерапевтични отговори (в три раздела: деца-родители, мъже-жени, здраве-болест), медитации за връзка с тялото, вътрешната лечителка, вътрешния мъдрец, прошката, свързаността ни в едно. И тази книга е придружена от компакт диск с медитациите за домашни условия, на който е записан гласът на авторката на фона на природни звуци.
- "Как да се разболяваме качествено?“ – авторката я описа като наръчник с 365 съвета за „саморазболяващи се"
- "От "Какво ще кажат другите?" до "Какво избирам аз?" – една психоантропологична дисекция на днешния българин с разсъждения по темите: с какво се отличаваме ние, българите, от какво се страхуваме, как се справяме с кризата, какво е духовна интелигенстност, има ли духовна революция, какво означава да сме пораснали деца, накъде отиваме, какво се случва с мъжкото и женското днес, какво ни казват болестите, кои са истинските неща в живота ни, какво ще кажат другите и какво искам аз да кажа на тях. „Много е трудно да се пише за народо-психологията на българина. Още по-трудно е да го напиша само от моята гледна точка. Страниците на книгата се писаха в продължение на няколко години и има 700 съавтора, доброволно дали мнението си по горните теми.", поясни явторката.
- „Чувствам, следователно съм!” – представлява есеистичен речник на чувствтата и емоциите. Или как да живеем през сърцето, за постигнем мъдрост. „Много от хората не са наясно с чувствата и емоциите си. Повечето от тях дори не ги различават“, коментира авторката. Тя добави, че книгата е издадена с финансовото рамо на Валя Семкова от Ботевград, която също бе сред гостите в библиотеката.
 
Нидал Алгафари е автор на два романа – „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“ . Самият той сподели в началото на резюмето си, че когато е започнал да пише, нямал нужното самочувствие, че ще се справи. Причината далеч не е в самоподценяване, а в това, че е учил в България само до 7 клас и притесненията му са били свързани с чисто граматични и правописни норми.
Първата му книга „Боже, защо Господ лъже?“ описва няколко страстни - нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но и закриля! „За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците, можехме да обичаме безмерно, ако не бяха моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите! Бог ни е създал по свой образ и подобие, без да изисква и очаква от нас нищо!“, добави Нидал.
Втората част на книгата - „Аллах, милост нямаш ли?“ е роман, описващ няколко севди в България между 1700 г. и 1800 г., които просъществуват, въпреки проклятието на Калуша, религиозните догми и налога плащан към обществото. Описва забранената любов, тайните трепети, очакваната обич, традиционната близост - всички те преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите. Даалии и кърджалии, марани и дьонмета, християни и мюсюлмани, оглашени богомили и праведни православни, дервиши и крайни ислямисти съжителстват в тази част на книгата.
 
Срещата-разговор продължи с куп въпроси, на които гостите бяха нетърпеливи да получат отговори. По молба на един от гостите, Нидал Алгафари разказа за личния си живот.  Към съпругата му бяха отправени въпроси като „Как да научим децата си да обичат и да уважават?“ и как „Как да се поучим от книгите Ви“? На втория въпрос Мадлен отговори: „Човек трябва да повярва, че е възможно да опознае себе си. Тогава започва вътрешно-терапевтичен процес. Той обаче не става от веднъж. А моята роля на терапевт е именно да насърчавам хората по този път.
 
Гостите в библиотеката имаха възможността да закупят книгите на семейство Алгафари по време на срещата.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:28

    Поздравления за прекрасната инициатива на библиотекарите!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Май, 12:03

    Сгоднa жена .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete