Неделя, 28 Април 2024, 19:21

„Македонският въпрос и Държавна сигурност. Песни за Македония" е новата книга на Александър Радовски

8 Май 2021, 07:47
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 811 2


Редактор е Николай Борисов, а предговорът е дело на Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО.

Авторът Александър Радовски е български офицер с корени от Егейска Македония и е правнук на македонския войвода Тома Радовски.

В своя предговор Юлиан Ангелов казва следното: „Книгата „Македонският въпрос и Държавна сигурност” е отражение на тежненията на македонските българи в огледалото на тайните служби на България. Проблемите са тежки и почти неразрешими до ден днешен. Всичко казано в онова време важи с пълна сила и днес. Отново сме изправени на кръстопът, накъде да поемат българите. Може би архивите ще ни помогнат да се ориентираме по-добре, за да не допуснем следващата национална катастрофа. От нашите решения днес зависи бъдещето на децата ни.

„Песни за Македония“ са родени по един естествен път на белия свят. В книгата „Войводите от Чучулигово” бе включен текста на песента за "Тримата войводи". Самата песен излезе през 2019 година в навечерието на честванията във връзка с Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание. Младата народна певица Лидия Ангелова и музикантът и композитор Дани Милев възпяха тримата емблематични войводи - Георги Хазнатарски, Тома Радовски и Лазар Кунгалов. През 2020 година излезе от печат книгата „Мице Чегански” с песен за знаковия войвода на ВМРО Мице Чегански. Песента този път бе изпята от Бисера Иванова, Лидия Ангелова и Дани Милев. Виждайки интереса към песните, Александър Радовски написа още песни. Неподправени и искрени песни за любимата Македония и нейните герои.” Авторът изказва благодарности на членовете на „Българско сдружение на родовете от Македония”, книгата се посвещава в памет на Даниел Дамянов Радовски.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Eд.Радавска от семейнно Райдовски съпруга на внук то Войводата с,което се гордея 8 Май, 10:34

    Аз се гордея с моя племенник Александър Райдовски. Този автор извади на светло един велик герой Тома Райдовски и историята на родословното ни дърво.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Др.Радовска 8 Май, 12:09

    АЗ ДР.РАДОВСКА. поздравявам Райдовски с големи умения да даде подробности с голям труд да намери много важни факти за живота подвизите на този голям герой войводата Тома Райдовски дядо на моя покоен вече съпруг Петър Райдовски.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete