Неделя, 28 Април 2024, 19:38

Малки и големи баскетболисти се включиха в "Маратон на четенето"

3 Април 2017, 15:16
(1) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2413 8


Баскетболисти от мъжкия отбор на Балкан Ботевград и възпитаници на детско-юношеската школа посетиха днес градската библиотека „Иван Вазов”, за да се включат в инициативата „Маратон на четенето 2017”. Съвместното мероприятие бе под надслов „Спортът и книгата ръка за ръка – да четем и спортуваме заедно”.
„Тази година избрахме по-различен и нетрадиционен начин да отбележим Маратона на четенето, като обединим книгата и спорта. Както четенето на книги ни учи на знание, мъдрост и доброта, така и спортът поражда у нас постоянство, търпение, упоритост, дисциплина и желание за усъвършенстване”, с тези думи главният библиотекар Людмила Чудомирова посрещна участниците в тазгодишната инициатива.

Гост в библиотеката бе кметът на общината Иван Гавалюгов, който се обърна към баскетболистите с думите:
„Спортът и книгата вървят ръка за ръка в живота. Независимо от Вашата страст към баскетбола, никога не пренебрегвайте книгата, защото тя ще Ви помогне не само при изграждането на личността, но и ще допринесе за Вашето спортно израстване и самодисциплина”.

Баскетболистите от мъжкия отбор прочетоха откъси от книгата "Кривата на щастието" на съвременния български автор и спортен журналист Иво Иванов. Той е добре познат на читателите с невероятните си статии, които скромно са определяни като „текстове за спорта, вселената и всичко останало”. Стилът на Иванов не подлежи на категоризация и излиза извън оковите на стандартната журналистика не само в български, но и в световен мащаб. В неговите ръце спортът е претекст – възможност да бъдат потърсени отговори на въпросите, вълнуващи всеки човек.

По-малките им последователи от школата на Балкан прочетоха откъс от любимата книга на няколко поколения „Войната на таралежите” от Братя Мормареви. Тя разказва за начално училище, в което се организира курс по баскетбол. Амбициозният треньор старателно подбира деца, готови да изпълнят и най-абсурдните му команди. Заради закъснение обаче две момчета са наказани и остават извън отбора. И така започва „войната на таралежите…”.

Сръбските баскетболисти от мъжкия отбор Амих Хот и Душан Цветкович прочетоха биографията на автора Бранислав Нушич, а американецът Травис Даниълс припомни откъс от любимата детска книга „Том Сойер”.


„Маратон на четенето” е национална кампания, която тази година се провежда от 2 април (Международен ден на детската книга) до 23 април (Международен ден на книгата и авторското право) в партньорство с Българска библиотечна информационна асоциация и асоциация „Българска книга”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Април, 17:58

    Сладури

  • Отговори (1) (5)
    2. добавен от: Анонимен 3 Април, 18:10

    особено кмета като гащат петел

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 5 Април, 14:54

      По - добре наперен гащат петел, отколкото наперен лилипут.

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Април, 19:56

    Поздравления за инициативата!

  • Отговори (4) (4)
    4. добавен от: Анонимен 3 Април, 23:50

    Човек, какво не прави за децата си! И кмет ще стане и лагери ще финансира и детски празници ще организира! Добре,че са още малки, че като порастнат я хотел, я фирма. На Георгиев му се налагаше да работи по - наедро заради неговите порастнали деца.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 5 Април, 15:02

      Когато пораснат децата му, тогава ще му врачуваш. Защо да не финансира лагери, нали има и други деца.
      Нали не е купил на детето си кола за 200 000 лв., само и само да се перчи из града, както го правят някои особи?

  • Отговори (3) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Април, 07:36

    Прекрасна инициатива! Браво на баскетболистите!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Април, 19:53

    bravo na vsichki

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete