Неделя, 19 Май 2024, 11:50

Маратонките, които завладяха света

23 Декември 2021, 07:44
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1016


Air Max 90 се славят с най-запомнящия се дизайн на Nike. Те са проектирани за бурното време на 90-те години и успяват не просто да се наложат на пазара, а да се превърнат в културен феномен. Така започва бляскавото бъдеше на едни от най-култовите обувки в света.

Един от най-известните модели на Nike, маратонките Air Max 90 вече 30 години изпреварват времето с оригиналност и смела визия.

Докато обмислят нова модификация на успешния модел Air Max 1, дизайнерите на компанията търсят нещо дръзко и авангардно, което да затвърди успеха на серията Air Max и да я изстреля в още по-висока орбита. Предизвикателството е голямо. Търси се втори флагман. Все пак, целта е да се акцентира върху въздушните възглавници, които нямат конкуренция.

Жокерите са в дизайна
Добавянето на щампа с логото на компанията, текстилни шарки и система за бързо завързване не е достатъчно. Цветовата гама на обувките е решена в бяло, сиво и черно, но й трябва нещо повече. Открояващият се червен цвят, вдъхновен от италианските спортни коли, добавя нужния контраст и динамика. Дори името е променено от Air Max 1 на Air Max 90.

Големият коз на обувките се оказва агресивният им дизайн, включващ по-голяма въздушна възглавница в междинната подметка, удължени странични линии, висока кройка и въпросния ярък “инфрачервен” акцент в цветовете. Тази визия подчертава връзката между науката, спортната традиция и зараждащата се градската култура на 90-те, но нямаше да е достатъчна, ако не беше съчетана с онзи безкомпромисен комфорт, който превръща потребителите в заклети фенове.

Рискът се оказва оправдан, защото маратонките моментално стават хит на пазара. Така дизайнерите намират отговор на нуждите на хората от маратонки, които едновременно съчетават универсално приложение, комфорт, висока ефективност и уникална визия. Air Max 90 заживяват в отделна категория.

Все по-добри и по-добри
През годините серията Air Max 90 се сдобива с редица уникални модификации, включително в сътрудничество с известни личности и компании. Специален чифт е създаден за президента Джордж Х. Буш, а след това се появяват камуфлажните версии, препратките към моторните спортове, трансформацията на междинната подметка, иновативните материали и плетният текстил, както и още по-нестандартните цветове, като например розово и оранжево.

През 2020-а година Nike направи пълна реконструкция на модела, като увеличи двойно обема на въздушната възглавница, намали височината на профила, разчупи ъгъла на задната част, промени панела с връзките, и предложи футуристична визия, с която новите Air Max 90 да продължават да задават тенденциите. Искате ли да разгледате последните произведения от култовата серия? Вижте във Footshop и ще намерите бързо днес маратонките на утрешния ден.

Източник: Източник на снимка: Footshop

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete