Събота, 18 Май 2024, 14:32

Маргарита Терзийска представи първата си стихосбирка „Дървото на живота”

17 Март 2016, 19:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2680 20


В 17:30ч. днес в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” Маргарита Иванова Терзийска представи първата си стихосбирка „Дървото на живота”. Стихосбирката съдържа 50 стихотворения, които Терзийска е посветила предимно на семейството. Редактор на печатното издание е поетесата Таня Банкова. Художественото оформление отново е на Банкова.

Маргарита Терзийска е родена на 26 март 1950г. в с.Скравена. Уютът на родния дом и изяществото на неповторимата природа оформят поетичната й душа. Богата с обичта си към хората и с великодушието си, тя винаги е готова да изненада другите с нещо хубаво, лично изработено от нея – било то коледна картичка, ново стихотворение или просто покана за гостуване.

Събитието започна под съпровод на пиaно от Силвия Младенска, музикален поздрав от вокална група „Пей сърце” и народен танц на детски танцов състав „Орханийче”, с ръководител Цвети Дилова.

Водещата Десислава Иванова, която е екскурзовод на Исторически музей Ботевград, приветства присъстващите.
Някои от най – емблематичните стихове от книгата „Дървото на живота” бяха изчетени от внуците на писателката – Маламир и Витомир Терзийски, също от Галя Маринова и Таня Банкова.
Някои от стиховете са със заглавия: „Подарък”, „Баба на 60”, „Сила”, „Самота”, „Радост”, „На синовете ми”, „За нашите деца”, „Обич”, „Една година без Васил”, „Пет тъжни години”, „Майка”, „Обичам България”, „Любов”, „Съдба” и други.

Даринка Петкова, която е дългогодишен член на Литературен клуб "Стамен Панчев", представи критичен анализ на книгата и прочете своите най-силни впечатления. Даринка се радва, че е успяла да изчете книгата на един дъх. Тя твърди, че, за да опознаеш добре някого, първо трябва да прочетеш неговите стихове. „Стихосбирката „Дървото на живота” е книга, която завладява. Искрените поетични послания на Маргарита Терзийска са изключителни, защото само на белия лист един поет разкрива най-съкровените мисли, които го вълнуват. Дървото на живота ще оцелее,защото неговите корени са в бащината къща. Повечето стихотворения са като нравствени поучения, а книгата може да мери ръст с учебник по етика и морал”. Това бяха малка част от впечатленията на Даринка Петкова.

Авторката на прекрасната книга получи поздрави от свои близки, познати, от местните писатели – Пейо Пеев и инж.Петко Павлов. Пейо Пеев разказа пред присъстващите историята на запознанството си с Терзийска, а инж.Павлов поздрави писателката със стихотворение.
Дългогодишната учителка Павлинка Филипова също поднесе своите поздрави. По думите й тя и Маргарита се познават изключително добре, защото са дишали един и същи въздух, в едно и също село – Скравена.

Председателят на НЧ „Христо Ботев 1884” Боряна Нешкова също беше в залата, а нейният поздрав бе прочетен от Десислава Иванова.
„Приемете нашите сърдечни поздрави по повод излизането от печат на Вашата първа стихосбирка „Дървото на живота”. Магията на Вашата поезия изпълва сърцата, омайва съзнанието и ни позволява да мечтаем. Пожелаваме Ви от сърце път, който винаги да Ви води до сърцата на хората. Цели, които да осмислят дните Ви. Мечти, осъществяването, на които да Ви правят щастлива” – Боряна Нешкова.

За финал Маргарита Терзийска благодари на всички, уважили нейния празник и на тези, които са я подкрепяли. Тя сподели, че не е имала смелост и самочувствие на поет, но нейни близки приятелки и нейното семейство са я поощрили да издаде своята стихосбирка. Искрени благодарности тя отправи и към Таня Банкова, която я е повела по този път и благодарение на нея днес книгата „Дървото на живота” е факт.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Март, 19:24

    Г алерията,
    Д ържа да отбележа,
    Б еше
    О рганизирана
    П ерфектно.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 17 Март, 19:32

    Това означава, че си присъствал там. Кръгът се стеснява.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Март, 19:41

    За тъпите полюцаи от ГДБОП има друг сайт! Марш там!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Март, 19:48

    Полюция е друго, поете Пишурков, не го бъркай с полиция. Ограмотяване ти трябва, лежиш на стари лаври.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Март, 19:56

    Как да не се стеснява,големи сте лапнишарани,хихихи.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Март, 20:02

    М"даа номер1 беше там,и после ходихме да пием по бира.

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Март, 20:46

    7-ми,невероятно гнусен сопол си :x

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: анонимен 17 Март, 20:47

    от мъка е прописала :D

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete