Събота, 27 Април 2024, 06:38

Мароканските традиции и шопският фолклор събраха в Костинброд посланици и дипломати; Събитието уважи и принцеса Калина

20 Ноември 2022, 15:23
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 674 0


На 18 ноември 2022 г. от 18.30 ч. в салона на Народно читалище „Иван Вазов - 1947“ в град Костинброд се проведе културното събитие "Наниз красота от Мароко и Шоплука", организирано от Посолството на Кралство Мароко в България, Община Костинброд и Сдружение „Спектър 21 век“.

Събитието е посветено на 67-ата годишнина от Трите славни дни - Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко и 15-годишнината на сдружение „Спектър 21 век“. То е поредното от инициативата на Сдружението - „Покажи традицията! Подари празник!“.

Официални гости на събитието бяха: Н. Пр. г-н Фахад Ибрахим Ал-Мушайри- извънреден и пълномощен посланик на Държавата Катар, Н. Пр. д-р Желко Йович- извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, Н. Пр. г-н Раймунд Фурер- извънреден и пълномощен посланик на Швейцария в България, шарже д'афер на Република Ирак, на Либия, на Кралство Саудитска Арабия и на Кувейт.

Сред официалните гости бе и Нейно Царско Височество, принцеса Калина, Княгиня Българска. Символичен домакин на събитието беше Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи- извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

От българска страна присъстваха Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев –председател на Общински съвет-Костинброд, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов- зам.-кметове на община Костинброд и общински съветници.

Мароканската екзотика и българският фолклор бяха събрани в един общ спектакъл. От българска страна от сцената прозвуча музикален поздрав от певеца Христо Паскалев-Паскал, който е и Председател на Сдружение „Спектър 21 век“.

Община Костинброд, като неизменна част от шопската фолклорна област, приветства гостите с традиционния шопски фолклор. На читалищната сцена излязоха три състава, донесли награди от немалко фестивали и конкурси: ТС „Хоро“ към НЧ „Иван Вазов-1947“, ТС „Зора“ към НЧ „Заря-1914„ и ТС „Ритми“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1890“.

Възпитаниците от паралелка „Кетъринг и ресторантьорство“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ посрещнаха гостите с приготвените от тях българска баница и погачи. Те заедно с готвачката на посланичката на Мароко приготвиха традиционния за арабската страна кус-кус.

Присъстващите на събитието се насладиха на марокански танци и на литературното творчество на известния писател Абделазиз Ерашиди.

Кулминацията на събитието бе дефилето с традиционни женски костюми на Мароко – кафтани и такшита. Показани бяха 15 кафтани, сватбарска двойка с такшита и два детски костюма, носени от момичета и момчета от град Костинброд.
Същинска наслада за сетивата бе церемонията по поднасяне на марокански чай под звуците на мароканска музика.
Мароканците се бяха постарали да покажат бита и културата на държавата си, чрез филм, фотоизложба и базар със сувенири, сред които и прочутото арганово олио –включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.


За организацията и провеждането на културното събитие Община Костинброд пое ангажимент пред посланика на Кралство Мароко при нейното гостуване през октомври месец тази година.

Жителите на община Костинброд успяха да се докоснат до Кралство Мароко - до една вековна традиция, запазена до днес, а именно приготвяне на чай, както и да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми – Кафтани.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete