Петък, 17 Май 2024, 06:37

Мартеница грейна над водопад "Котлите"

1 Март 2023, 07:31
(0) (0)
Годеч - Новини
Прочетена: 1021 2


На 1 март, когато всички българи се закичват с мартеници, водопад "Котлите" до годечкото село Букоровци осъмна с голяма десетметрова мартеница. Идеята е на младежи от Годеч, които в последните години провеждат инициативи за съхранение на българските традиции и история. Част от тяхната дейност е и спускането на огромно българско знаме на 3 март от скалите на Разбоишкия манастир, като тази година отново предстои родолюбивото дело. През годините бяха поставени и информационни табели към манастира. Дело на инициаторите е и панорамната площадка над Годеч, която привлича все повече туристи.
Символично е, че 1 март се отбелязва и като Ден на самодееца. Годечките младежи със своята "самодейност" показват и доказват, че с желание, труд и жертва на лично време може да се работи за съхранение на българската култура и памет, а не както е модерно в наши дни да се развива "самодейност" в интернет и социалните мрежи.
Водопад Котлите се намира до Букоровския манастир, недалеч от село Разбоище, годечко. Водопадът е на десетина минути по пътека от самия манастир, който е единствен по рода си със своите пет църкви. Истинската красота на водопада се разкрива в долната му част. Когато има достатъчно вода, водопад Котлите е много живописен. Водата се спуска по камъните на няколко пада с обща височина около 30 метра в естествени скални дупки – котли, откъдето и името. Около водопада се издигат високи скали, а най-отдолу се е образувало малко езеро, най-големият котел.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Март, 14:48

    Честита Баба Марта,българи!
    Бъдете живи,здрави,мислещи хора.

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Росен ВАСИЛЕВ 2 Март, 05:16

    Евала за правилно изписаното име на селото и манастира, които не са Букуровци и Букуровски!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete