Вторник, 21 Май 2024, 06:16

Мартин Тинчев: "Вътрешното потребление на дървесина е много по-малко от износа и това ще намали сечта"

12 Февруари 2015, 13:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2493 10


Парламентът е на път да наложи 3-месечна забрана на износ на сурова дървесина. Предложението е внесено от депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Цветомир Михов. Те предложиха мораториум върху износа и изпращането на необработена дървесина извън страната.
 
„Износът е описан в Закона за горите и може да се спре към трети страни извън ЕС, или страни, с които имаме договорка за износ. Ние искаме забрана за изпращане и на необработена дървесина, обхващаме и страните в ЕС. Защото много лесно, когато се изнесе дървесина за страна от ЕС, да се пренесе оттам в страна извън ЕС, каквато е Турция”, обясни Цвета Караянчева.
 
От месец май миналата година за този мораториум настояваше и сдружение „За Ботеврад”. Тогава проф. Михаил Константинов и Мартин Тинчев бяха сериозно критикувани и обвинени в некомпетентност.
 
Само преди няколко дни на пресконференция в Министерство на земеделието зам.-министър Георги Костов заяви, че заради европейските правила няма как да забраним износа.
 
Оказва се, че може.
 
“Ефектът от мораториума върху износа на дървесина ще бъде усетен мигновено. Вътрешното потребление на дървесина е много по-малко от износа и това ще намали сечта“, казва Мартин Тинчев, председател на сдружение „За Ботевград”.  Когато има воля, нещата се случват, коментира той. Според него приносът е на всички хора, които през последните месеци упорито защитават в цялата страна горите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 14:27

    Чудесно! Поздравления за Тинчев и сдружение "За Ботевград" .Нека сега опонентите от дървената мафия кажат нещо против . Ето че това ще стане факт и чрез подкрепа от политическите партии, явно са гледали и те телевизия за зулумите в гората.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 14:52

    а дано... ама не ми се верва, за съжаление - тоя октопод си е пуснал пипалата навсякъде

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 17:31

    BRAVO MARTI. iMATE PODKEPATA NA VSIICHI HORA, KOITO MISLJAT ZA DEZATA I ZA BALGARIA. POVJARVAI NIE NE SME MAIKO. VAV BORBATA S DARVENATA MAFIA STE POBEDIM, INACHE SME OBRECHENI. KOI E BAREZI. TOZI, KOITO NA DVE MAGARETA SLAMATA NE MOYE DA RAZDELI. AKO ZASTANE DO PROFESOR M. KONSTANTINO STE BADE EDNA KRAGLA NULA.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: anonimen 12 Февруари, 19:18

    Promivane na narodni mosazi kak schte ovladeete darvenata mafia? Fischezite isgarqt sa sekundi. Posochete s zifri kakva vi e zifrovata prpgrama sa darvenzata ? Stavate geroi na plemeto mnogo lesno bre.E plemeto e lesnichko za manipolazia I vie ste pravi

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 19:45

    Ami barezi ot kade ste krade?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: горския 13 Февруари, 13:29

    Е те тогава три месеца ще секат и ще складират,после като отчетат успешни резултати ще пуснат износа /все пак и от там се пълнят партийни каси/ и тировете ще са в колона по 5 :)

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Февруари, 19:25

    Дано не си прав н.6

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: anonimen 13 Февруари, 20:53

    6. Mnogo,mnogo,mnogo....si prav bravo

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Димитър Мандулев 24 Февруари, 06:33

    Не че имам нещо против, ама взе да ми писва от неграмотници с голямо самочувствие ! ИЗНОСЪТ НА ДЪРВЕСИНА Е САМО 16 % ОТ СЕЧТА В СТРАНАТА НИ !!! Ще се намали набаба ви стария летателен апарат (хвърчилото). Голяма част от изнасяната дървесина е неатрактивна за вътрешния ни пазар и ограничението ще стимулира увеличаването на сечта на атрактивната такава,което ще засегне по-ценните ни гори. Още по-просто казано - вместо да изпишем вежди ще избодем очи... И пак ще плаща ГОРАТА... Заради дупедавството, малоумието или меката пишка на някой си... .

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Ivan Asenov 18 Март, 20:10


    МНОГО СТЕ ПРАВ Господине !!!!
    ДЪРВЕСИНА Е САМО 16 % ОТ СЕЧТА В СТРАНАТА НИ !!! Ще се намали набаба ви стария летателен апарат (хвърчилото). Голяма част от изнасяната дървесина е неатрактивна за вътрешния ни пазар и ограничението ще стимулира увеличаването на сечта на атрактивната такава,което ще засегне по-ценните ни гори. Още по-просто казано - вместо да изпишем вежди ще избодем очи... И пак ще плаща ГОРАТА... Заради дупедавството, малоумието или меката пишка на някой си... .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (259)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (141)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (54)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete