Неделя, 8 Септември 2024, 02:19

Мащабни инфраструктурни проекти се реализират в Драгоман през лятото

11 Юли, 14:58
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 3378 22


„Четири проекта ще се засекат по едно и също време през лятото в гр. Драгоман, в Централната градска част – строителството на новия площад, НКЖИ ще започне отстраняване на моста и изграждане на нов, тече работата по скоростната отсечка Драгоман-Волуяк и ремонт на гарата – в непосредствена близост до площада, отстраняването на бившия хотел. Отделно от това започва ремонт на още 10 улици, над жп-линията, като две от тях – „Св. Стефан“ и ул. „Витоша“ са в самата централна част на града. Ще бъде натоварено, но си заслужава да го изтърпим, защото градът ни ще бъде с нов облик.“

Това обяви кметът на община Драгоман – Андрей Иванов във връзка с изпълнението на важни за община Драгоман инфраструктурни проекти и допълни:

„В с. Габер, по Капиталовата програма, в момента се прави спортна площадка за децата. Миналата година децата на Габер поискаха с подписка, внесена в Общинска администрация, да им бъде изградена мултифункционална спортна площадка. Ние им обещахме, че ще изградим такава и съответно спазихме обещанието си – взето бе решение на ОбС Драгоман, последва проектиране, избор на строител, финансиране и вече се работи на терена.

Целта на проекта „Изграждане на мултифункционална спортна площадка в УПИ V – „за обслужваща дейност и спорт“, кв. 12, с. Габер, Община Драгоман“ е задоволяване нуждите от спортни дейности на деца над 12г. на територията на с. Габер. Обектът се намира в непосредствена близост до Читалището и площада Новопроектираната площадка ще бъде използвана за игрище за футбол, баскетбол, волейбол и фитнес на открито. Спортната площадка е ситуирана в източната част на имота и е с размери 37,80м. х 20,30м. с правоъгълна форма, а пък площадката за фитнес на открито е с размери 9,92м. х 8,00м. Площадката ще бъде изградена чрез петслойна акрилна спортна система, състояща се от подложна рулонна гума 4 мм., един изравнителен пласт, два запечатващи слоя и три слоя акрилна смола, обща дебелина на спортната система 5.5мм.

Вярвам, че есента вече ще има такава спортна площадка.

За другите села на територията на община Драгоман – догодина, при възможности на местните приходи, ще изградим тротоари – става въпрос за селата от Маловското корито и с. Калотина. От началото на юли месец стартира и ремонт на площада в с. Василовци. Старите плочки ще бъдат подменени с нови. Предвидено е и облагородяване на пространството около площада.

Започваме и изграждането на детската площадка и стрийт фитнеса в зоната на Спортната зала.

Паралелно с всичко това, което прави общината, съм изключително удовлетворен и от една частна инвестиция, зад която стои инвеститорът, творецът и меценат Ангел Симеонов. На 16-ти юни бе отслужен водосвет за начало на стрежа на православния храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Несла. От проекта става ясно, че това ще бъде втората в България дървена църква от този тип и ще е с меден покрив. Освен църквата, има проект за къщички, рибарник, фабрика за изворна вода „Несла“ – 400 кв. м, ресторант, хотелска част. Това ще е туристическата брошка на община Драгоман. Ето, сега пием вода „Предела“, „Хисар“, а като започне да се бутилира вода с марката „Несла“, освен че тя ще се наложи в нашия регион като марка, ще го популяризира и като вторична реклама. Търговската марка вече е защитена. Като цяло, в този проект в Несла има много естетика и любов към природата. Той е подкрепен от известни и утвърдени имена в изкуството като Вежди Рашидов, Васил Петров, които също присъстваха на водосвета.

Относно проекта за ремонт и реконструкция на площада в града – той е по Капиталовата програма, много добър проект и много иновативен. Предвидени са инфраструктура за незрящи хора, озеленяване, осветление, нови растения, цветя, реновиране на шадравана в централна градска част, подмяна на плочките, интересни мотиви в плочника, като акцентът ще бъде един от желаните символи на Драгоман – водната лилия, нова сцена. Проектът е съобразен с всякакви съвременни нормативни изисквания – ще има разположена карта за незрящи хора, които ще могат да се ориентират. Много е силно присъствието на проектанта в реализацията на този проект, защото той като е носител на авторското право – всеки един елемент ще бъде съгласуван с него от строителите.“





Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (3) (1)
    1. добавен от: Емил Рангелов 11 Юли, 20:12

    Кога ще се монтират мантинели на моста на реката на махала "Умляк".Пътя до село Драгоил също така се нуждае от ремонт.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Вера Каменова 11 юли 11 Юли, 21:33

    Крайно необходимо и Не Търпи отлагане да бъде асфалтирана отсечката от Драгоман посока с.Драгоил. Г-НИванов Вие Сте Наш Кмет и Ние Желаем Сега и Бъдеще да Ви Вярваме!И Нека Подкрепата към Вас Господин Кмете Бъде Взаимна!

  • Отговори (2) (3)
    3. добавен от: Анонимен 11 Юли, 21:54

    Ще реализира яко шлевене .

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Лиляна Стоянова 12 Юли, 07:34

    А защо нищо не се прави в Чорул пътя е дупка до дупка

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Юли, 09:00

    Браво!

  • Отговори (1) (2)
    6. добавен от: В 12 Юли, 09:04

    За много неща е по мислено, но не и за транспорта. Визирам Калотина. Не всички са с коли.

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Биляна 12 Юли, 10:33

    И аз искам да попитам,ЗАЩО в с.Чорул нищо не се прави? Пътя е в окаяно състояние - явно трябва да стоим с маски,за да не дишаме прахта,която се вдига по пътя! Никакъв контрол на новостроящите се къщи,които собственици си правят,каквото си искат!!! ВОДАТА - защо се спира ( не съм чула Драгоман и Габер да стоят с дни без вода) ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ и ние сме хора,и ние си плащаме ДАНЪЦИ! Явно трябва по друг начин,да си търсим правата!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Фантазьор 12 Юли, 11:41

    Какви площадки?!
    Няма транспорт!
    Има недовършени пътища ,шум ипрахоляк от мината.

  • Отговори (3) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Юли, 11:44

    В с . Чеканец извира вода по пътя,,а хората закупили си имоти стоят без вода за питейни нужди. Същевременно от миналата година . В. И. К . Драгоман прокарва нови тръби не за тукашните хора, а за с. Ялботина, щото тук вода

  • Отговори (1) (0)
    10. добавен от: Стелко 12 Юли, 11:48

    Пътят от Несла до Долно ново село е също в окаяно състояние и е отговорност на община Драгоман да бъде ремонтиран. Вместо всички изброени безсмислени дейности по-горе може да се оправи и той и пътя за Чорул.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete