Четвъртък, 2 Май 2024, 19:11

Медицински семинар в Правец

15 Юли 2012, 14:40
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3142 0


"Жените, които са все още в репродуктивна възраст, не бива да се притесняват от остеопорозата. Ако при една жена няма рискови фактори, вероятността да заболее е минимална". Това каза пред журналисти по време на медицински семинар в Правец председателят  на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa проф. Златомир Коларов.
 
Той посочи, че по последни данни в България от остеопороза са застрашени около 8000 жени.  Болестта представлява намаление на костната плътност и повишаване на риска от фрактури. "Ако обаче тази плътност намалява бавно, а рискът от нараняване е минимален, то тя не трябва да бъде обект на лечение", смята той.
 
Най-предразположени към заболяването са жени с ниско телесно тегло под 55 килограма, които имат придружаващи заболявания, лекувани са с кортикостероидни препарати, пушачки, жени с генетична предразположеност.
 
Ревматологът  успокои пациентките, като като каза, че остеопорозата е "естествен процес за женския организъм". "Тя  може да се определи и като състояние, каквото е старостта. Болест е, когато има риск от счупване. Но лечение се предписва само когато се забележи бърза загуба на кости или вдовишка гърбица. Не може обаче всички жени в менопауза да ги подлагаме на такова лечение", категоричен бе  той.
 


Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete