Сряда, 15 Май 2024, 15:55

Международен ден на потребителя

15 Март 2013, 15:44
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 895 0


Днес светът отбелязва Световния ден на потребителите (World Consumer Rights Day), който се приема за отбелязване на годишнината на изявлението на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди (John F Kennedy) в Конгреса през 1961 година. В речта на президента са били формулирани четири основни права на потребителите:
1.право на осигуряване
2.право на информация
3.право на избор 
4.право да бъдат изслушани
По-късно към тях са добавени още четири: правото на защита, правото на образование на потребителите, правото на удовлетворяване на основните човешки потребности и правото на здравословна околна среда. За първи път денят е отбелязан на 15-ти март, 1983 година, който бе въведен в международния календар на чествания като Световната ден на потребителите.Законодателството ни защитава от некачествени продукти, подвеждаща реклама и други нелоялни търговски практики.
• Търговците са задължени да предоставят качествени стоки и услуги срещу заплатената цена, указана на етикета.
• Производителите трябва да указват изчерпателно съставките и употребата на продуктите, както и гаранция или срок на годност, ако са приложими, а посредниците отговарят това да е спазено за продаваните от тях стоки.
• Продажбата на услуги се извършва по договор или ценоразпис, където също не бива да има съмнение и у двете страни каква ще бъде услугата и каква ще бъде цената, условията трябва да се изяснят преди да се пристъпи към плащане и извършване на услугата.
• Право и задължение на потребителя е да се информира предварително какво точно купува, при какви условия и на каква цена.
Повечето търговци имат интерес да бъдат коректни, потребителите да останат доволни и да се върнат отново при тях. Европейските и националните регулации казват много точно какви са стандартите и какво не се допуска. Въпреки това обаче се срещат все още и некоректни или невнимателни търговци, чиито стоки и услуги оставят потребителите в най-добрия случай разочаровани. Ако попаднете на такъв, е добре да знаете правата си и начините да се защитите.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete