Неделя, 5 Май 2024, 19:30

Международният ден на ромите бе отбелязан в Ботевград

8 Април 2014, 12:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2166 8


Международният ден на ромите бе отбелязан днес в Ботевград на площада в кв. „Саранск”. Той започна от 11ч. с пъстра празнична програма. В нея участваха танцов ансамбъл „Ромска младост” и Детска танцова школа с художествен ръководител Цвети Дилова, както и танцова формация ”Ромски ритми” с художествен ръководител Костадин Банов.
Организатор на събитието са Радослав Христов и Йорданка Маринова от отдел „Интеграция на етносите” към Община Ботевград. На ромския празник присъстваха още общински съветници и обществени деятели.
Девойките и младежите от „Ромска младост” представиха танци и от българския , и от ромския фолклор. „Танцьорите проявяват еднакъв интерес и към двата вида танци. Старая се да работя в посока на интегриране на двата вида фолклор”, сподели Цвети пред наш репортер. Миналата година бяха ушити сценични костюми на децата от детската школа, които наброяват 60 и са на възраст от 6 до 15 години, обясни Цвети. Костюмите са изработени със средства по проект „Интеграция на ромите”.
 
Спонсор на празника е сдружение „Равен старт” с председател Васил Михайлов. По негови думи, днешният ден не е повод за веселие и припомни, че близо 700 хил. роми са избити в концлагерите на Третия райх. „Независимо от това, този ден трябва да се отбележи в знак на почит и преклонение на тяхната памет”. Според него събитието показва, дали има или няма дискриминация в съвременното общество. Михайлов изрази мнение, че дискриминация има и посочи два примера. „ В община Ботевград не се създава работна ръка за ромите. В резултат на това, след като завършат средно образование, те нямат работа и оттам нямат средства да продължат да учат по-нагоре”, категоричен бе Васил Михайлов. Освен това той посочи, че ромите в Ботевград се дискриминират и на териториален признак. „Имаме изток, запад, юг и квартал „Север”, където сме концентрирани. В нашия квартал не се сменя канализацията и водопроводите. Правят се паралелки само с ромски деца. Няма интеграция в училище. Ботевград е на всички”, каза в заключение председателят на сдружение „Равен старт”.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Април, 13:06

    NA SAPUN !!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 8 Април, 13:25

    Старая се да работя в посока на интегриране на двата вида фолклор”, сподели Цвети пред наш репортер.......... ujas!!!!! :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Април, 15:16

    стига вече-всички сме расли заедно с роми, но досега никой не е правил детска градина само за роми, не е превърнал такова голямо училище като "Васил Левски" почти в ромско.Но големият стратег и най-правещият кмет го направи. Точно това е сегрегация. Ако тава им харесва на ромите-да славят името Му! Ако не им харесва-да покажат ,че и те са хора.Хайде,кметски защитници-на ход сте!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Април, 16:32

    Честит празник! На всички добри хора пожелавам много здраве, радости, успехи в добрите начинания, осигурена постоянна, подходяща работа и достоен живот!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Април, 21:23

    а има ли работна ръка за българите

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Април, 08:07

    ЗА ЦИГАНИТЕ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА РОДИНАТА ИМ ИНДИЯ !!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Април, 20:09

    syper :P

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: milena 14 Юни, 16:05

    e q sprete da govorite samo za ciganite che ako vi biqt posle tiq cigani 6te se oplakvate na policiqta nali we svine mrusni gadni i dolni

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete