Неделя, 5 Май 2024, 04:28

Министър Драгомир Стойнев: НЕК със задължения от 1.9 млрд. лева

1 Юли 2013, 11:57
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 662 0


Имаме категорична воля да въведем правила и прозрачност в енергетиката и да сложим край на източването на българската енергийна система, да сложим край на схемите, обяви на брифинг пред медиите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването си в длъжност. Драгомир Стойнев коментира и приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката като "стабилизиращи и крайно необходими". Според него те на първо място дават възможност за постигане на поносима цена за потребителите – граждани и бизнес и на второ – ще осигурят постъпления и възстановяването на финансовия поток в системата на енергетиката, която в момента е блокирала от вътрешна задлъжнялост.

Министър Стойнев представи информация и за тежкото финансово състояние, нарушенията и неправомерно изразходване на средства в системата на енергетиката. Днес изтича срокът за разделянето на "Електроенергийния системен оператор" ЕАД от "Националната електрическа компания" ЕАД. България е заплашена от санкции от страна на Европейката комисия, заради блокиране на процедурата от служебното правителство, след като на 27 май т.г. е освободило съвета на директорите на ЕСО. Това допълнително ще усложнят критичното състояние на Националната електрическа компания, която е натрупала задължения в размер на 1.9 млрд. лв. По разпореждане на министър Стойнев тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и промяната на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето, и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик – БЕХ.

Министърът на икономиката и енергетиката съобщи и, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница. Така е изнасян евтиният ток на България, докато големите индустриални потребители, като членовете на КРИБ и БФИЕК, са били принудени са платят по-всока цена. Драгомир Стойнев вече е отменил търг на стойност 2 млн. лева за избор на Консултант за извършването на Консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3. Установено е, че търгът е бил обявен неправомерно от БЕХ вместо от НЕК, което е начин за източване на дружеството.

Като прецедент министър Стойнев определи и това, че бившият изпълнителен директор на БЕХ е бил упълномощен да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това право му е било дадено с договор, пописан от Валентин Николов в качеството му на председател на СД на БЕХ.

Министърът апелира още ДКЕВР да обърне внимание на т.нар. добавка "Трайков", която ощетява всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всички потребители на мрежи средно и ниско напрежение плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както би било справедливо.

Сами разбирате, че всичко, което се е случвало, е било за сметка на държавния интерес. И всички онези, които са се облагодетелствали по веригата, днес нямат интерес от нашите действия за промяната й, заяви министър Стойнев. Управлението на ГЕРБ и служебното правителство носят огромна отговорност.

Той сподели, че следи внимателно и обществения дебат по темата енергетика и не приема излишното й политизиране. Притеснен съм от информацията, че протестите са организирани включително и от субекти с интереси в енергетиката, които искат и чрез граждански натиск да се противопоставят на реформите ни, заяви той. Министърът отправи призив към политическите сили – ГЕРБ, които отказват да работят в Парламента, както и извънпарламентарните партии да изразят обективно и отговорно позициите си по законовите промени и състоянието на сектора.

"Бих се обърнал към всички протестиращи граждани, към всички, които искат и оказват натиск върху парламента: този законопроект е изключително необходим. Трябва да се свалят маските на задкулисието. Най-накрая трябва да има справедливост. Хората трябва да знаят за какво се харчат техните пари. Тази система наистина е била източвана. Призовавам господин Плевнелиев, предполагам, че и той работи за благото на българския народ, както работи това управление, както работя и аз - този законопроект трябва да му се даде зелена светлина. Още повече, че през февруари Президентът очерта тези приоритети в енергетиката и като свои по време на ръководения от него Консултативен съвет по национална сигурност", каза Стойнев. По думите му, този законопроект ще гарантира именно работа на всички в сферата на енергетиката и е необходим, за да не се натоварват българските домакинства.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete