Сряда, 16 Октомври 2024, 03:18

Министър Коритарова: Над 80% от общинските проекти са с подписани споразумения по Инвестиционната програма

15 Октомври, 10:55
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 440 2


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова увери, че няма забавяне в изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, като над 80% от подадените заявления вече са с подписани споразумения. Това съобщи министърът по време на Годишната среща на кметовете, организирана от Националното сдружение на общините в курорта „Албена“.

Министър Коритарова обясни, че приоритетно до август Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е сключвало споразумения по тригодишната инвестиционна програма с бюджетни средства на стойност 7 млрд. лв. Програмата е амбициозна и цели да предостави на общините възможност да започнат изпълнение на своите проекти. До момента са сключени 1625 споразумения от общо 2170 подадени заявления, като също така са подписани 126 анекса. Само от 30 септември досега са подписани споразумения за 80 нови проекта.

Министър Коритарова отчете, че в последния месец и половина МРРБ е осъществило авансови и междинни плащания за над 240 млн. лв., като част от индикативния бюджет от 2.8 млрд. лв. за 2024 г.

Финансовият министър Людмила Петкова наскоро обяви, че Министерството на финансите ще подготви анализ на одобрените и финансирани проекти по програмата, за да оцени необходимите средства през 2025 г. Петкова посочи, че е възможно част от проектите да бъдат финансирани с европейски средства, за да се избегне свръхдефицит в бюджета.

Министър Коритарова призова кметовете да приоритизират проектите си, като първо се фокусират върху ремонтите и модернизацията на ВиК мрежите и подземната инфраструктура, преди да преминат към надземната инфраструктура. Тя подчерта, че все още има налични средства от предоставените 450 млн. лв. в началото на годината, които са част от неизпълнената капиталова програма от миналата година.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (9) (3)
    1. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 13:40

    Санирането на панелните блокове от лотарията "Прецакай другарче" на ЕС ... Кога???

  • Отговори (8) (1)
    2. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 14:17

    Около 25% е недостига за покриване на проекто -бюджета за 2025, Данните са на Финансовото министерство. Това прави около 25 милиарда евро.
    И всички политици го знаят. Пред избори говорят на ангро.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (97)
70% Complete
Всички са маскари. (146)
70% Complete