Вторник, 23 Април 2024, 19:22

Министър Шишков ще съдейства за поставянето за шумоизолиращи панели на АМ "Хемус" при в.з. Зелин и при с. Чурек (ВИДЕО)

19 Април 2023, 19:01
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1349 2


Ще съдейства ли министър Шишков за поставянето на шумоизолиращи елементи на АМ „Хемус“ при в. з. Зелин и при с. Чурек, за което години наред настояват пред АПИ жителите на населените места?

С този въпрос се обърна екипът на „Балканец“ към министъра на регионалното развитие и благоустройство – арх. Иван Шишков. Той даде лаконичен, но категоричен отговор:

„Както виждате, с всички проблеми, които са наследени, се ангажираме. До мен е и председателят на Управителния съвет на АПИ – инж. Венцислав Ангелов, така че считайте, че Вашият въпрос оттук нататък ще се превърне в работа за АПИ.“

Припомняме, че още преди 3 години, през месец юни 2020 г. при чешмата над манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ във в. з. Зелин се проведе среща на всички, активни граждани, участвали в събирането на подписи за инсталиране на шумоизолиращи панели в участъка на АМ „Хемус” в района на вилната зона.

На срещата присъстваха и представители на Института за пътна безопасност, които тогава се ангажираха, че ще изготвят актуално становище за превишаване нивата на шум и влиянието му върху здравето на живущите в Зелин.

Окомплектована бе цялата преписка с документи, включително подписите на всички подписали се и подготвена за внасяне в АПИ.

Община Ботевград през 2020 г. също се ангажира да внесе мотивирано искане в Агенция „Пътна инфраструктура” за поставяне на шумоизолиращи съоръжения на автомагистрала „Хемус“, в участъка на вилна зона „Зелин“. Дори в сградата на общинската администрация се събираше и подписка. Организираха се и протести, с участието на кмета на община Ботевград - Иван Гавалюгов, под надслов "На щурм срещу шума". До момента - резултат никакъв.

Вече 5-та година жителите на с. Чурек имат същия проблем като този на живущите в Зелин - чакат властимащите да предприемат мерки за поставянето на шумоизолиращи панели на АМ „Хемус“.

Село Чурек се намира на 26 км. от София. Голяма част от къщите и имотите на хората са разположени в близост до Автомагистрала „Хемус”. Местните споделят, че тази натоварена пътна артерия не разполага с плътна шумоизолираща преграда и че усещат движението на превозните средства като звуков терор в домовете си.

На място е измерено нивото на шума, което е над 90 децибела при допустима норма по европейските изисквания за населено място с интензивно движение - до 60.

Липсата на шумоизолация влияе и на замърсяването на въздуха на селото, разположено на юг от вр. Мургаш.

Поставянето на шумоизолиращата плътна стена ще намали и отклони шума от преминаващите превозни средства, което значително ще допринесе за подобряването на жизнената среда на хората, както във в.з. Зелин, така и в с. Чурек, общ. Елин Пелин.

Интервюто с министър Шишков по темата, може да видите тук:





Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Анонимен 19 Април, 21:39

    Ще съдейства,като че от джоба ще си го плаща. Да мълчат и да правят там с тия данъци, че имаме Европа да я гоним още бая.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (180)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete