Вторник, 7 Май 2024, 21:03

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА РИСУВА ЕТРОПОЛСКИ „ПЛЕСКАНИ” ЯЙЦА

7 Април 2015, 20:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1292 0


В резултат на успешната реализация на проект „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина – развитие на регионален туристически продукт на общините Етрополе, Правец и Тетевен”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. и с цел постигане на устойчивост на резултатите от проекта, представители на община Етрополе и Исторически музей - Етрополе взеха участие в международното туристическо изложение „Културен туризъм”, Велико Търново. Борсата се проведе от 1-ви до 4-ти април, тази година, в изложбени зали „Рафаел Михайлов”.
Министърът на туризма госпожа Николина Ангелкова откри тазгодишната борса. По време на откриването, тя заяви, че с общи усилия благодарение на такива туристически борси ще се постигне целта, която и Световната туристическа организация е поставила, а именно културният туризъм да бъде водещ до 2020 година. Министърката съобщи, че България се нарежда на едно от първите места в Европа по наличие на артефакти. На територията на страната ни има над 40 000 културно-исторически обекти и приблизително 4200 религиозни храма. Имайки това ценно богатство, ние сме длъжни с общи усилия да се превърнем в културно-историческа дестинация, заяви още тя. „Радвам се, че тази година е отредена за вътрешния и културен туризъм и се надявам всички заедно с нашия Премиер да направим действително нещо, което е благодатно за българския туризъм. А това означава да възпитаваме нашите деца в дух на опазване на културно-историческото наследство”, заяви още госпожа Ангелкова.
Международната туристическа борса „Културен туризъм” се проведе по инициатива на Община Велико Търново, общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация в партньорство с Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, и със специалната подкрепа на Министерство на туризма.
Тази година сред изложителите са общини, туристически компании, културни институции, посолства и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Гърция, Китай, Русия, Македония и България.
 
На щанда на общините Етрополе, Правец и Тетевен всеки посетител можеше да се запознае с уникалните техника на рисуване на етрополски „плескани” яйца. Това беше и една от атракциите на тазгодишната борса. Лично Министърът на туризма, госпожа Ангелкова опита и изрисува за себе си такова яйце. Тя беше впечатлена от техниката и красотата на яйцата. Кметът на община Велико Търново господин Даниел Панов също опита като прецизно оцвети едно от яйцата.
По време на откриването на изложението, всички посетители на щанда получиха етрополски „плескани” яйца, по повод наближаването на един от най-светлите християнски празници – Великден.
За историята и символите на етрополските „плескани” яйца в Етрополе разказаха госпожа Венета Мишева и Таня Денова от Историческия музей в града. „Етрополе е един от центровете в България за рисуване на великденски яйца с восъчна техника, а от 2002 г. Историческия музей е разработил образователно програма за съхранение на традицията за рисуване на яйца. Всяка година през работилницата преминават десетки ученици и възрастни, желаещи да научат повече за мотивите и тяхното символизиране: петле и бардуче, цветя или кръст. Петлето е символ на пробуждането, а бардучето - на чистотата. Нарисуваните цветя, обикновено теменужки, символизират възраждащата се за нов живот природа.”, разказаха пред министър Ангелкова, журналисти и гости, представителите от музея.
 
Проектът, реализиран от трите общини постига следните цели:
-       повишаване на регионалния туристически потенциал за развитие и маркетинг на устойчиви и разнообразни, специфични за региона на общините Етрополе-Правец-Тетевен туристически продукти;
-       повишаване на пазарното разнообразие и по-ефективно ползване на туристическия потенциал във вътрешността на страната;
-       подобряване на маркетинга и нивото на информираност в полето на туризма;
-       увеличаване броя на посетителите и продължителността на техния престой на територията на трите общини.
 
Общините Етрополе, Правец и Тетевен представиха своя общ туристически продукт „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина” на самостоятелен щанд. Продуктът включва четири туристически пакета – „Религиозен туризъм”, „По следите на апостолите”, „Древни цивилизации” и „Екотуризъм” – и има за цел да популяризира Етрополе, Правец и Тетевен като единна туристическа дестинация. Представителите на трите общини предложиха богат асортимент от каталози, карти, имиджови брошури на няколко езика и триизмерни картички.
Сред официалните гости бяха още Благой Рагин – Председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България и Иво Маринов – Директор на общинско предприятие „София” и бивш заместник министър с ресор „Туризъм” в МИЕТ.
 
Източник: Община Етрополе


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete