Събота, 20 Април 2024, 09:03

Минната индустрия е в основата на всички заобикалящи ни нови технологии

2 Юни 2023, 10:15
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1605 22


Инж. Ивайло Николов, директор Рудодобивен комплекс, бе сред водещите „Пилоти на утрешния ден“

Иновациите ще променят бизнес средата в следващите години с още по-голям темп на развитие. По темата за бъдещите нови технологии, от изкуствен интелект до мета вселена, водещи мениджъри от България и чужбина представиха своите виждания за баланса между човека и техниката във втория панел на конференцията „Преди утрешния ден – Пилоти на бъдещето“, организирана от авторитетното издание „Бизнес Глобал“.
Инж. Ивайло Николов, директор на Рудодобивния комплекс на „Елаците-Мед“, сподели, че очакванията на всички са връзката между техниката и човека да стане още по-близка, но заедно с това остават притесненията, дали човечеството няма да загуби своята идентичност, предоставяйки на техниката възможността тя да решава вместо нас, хората. Познатите ни технологии, изкуствен интелект, автоматизацията и всички заобикалящи ни предмети в нашето ежедневие са резултат от минно-добивната промишленост и това я подрежда на челните места по значимост.
„Днес аз съм тук като представител на компания пионер в дигитализацията и автоматизацията на минната индустрия в България. С гордост мога да заявя, че ние от „Елаците-Мед“, част от Група ГЕОТЕХМИН, сме поели по този път и в нашата компания производствените процеси са почти напълно автоматизирани и дигитализирани. Казвам почти, защото до пълното завършване е необходимо, да се изключи напълно човешкият фактор, свързан с вземането на решения.
Инж. Николов разказа, че процесът по трансформация и цифровизация в компанията се надгражда постоянно, благодарение на което се запазва количеството на произвеждания меден концентрат при преработката на руди с по-ниски съдържания на мед, осигурява се оптимално оползотворяване на природните ресурси и се удължава живота на рудника и цялото предприятие. „В „Елаците-Мед“ работим в посока увеличаване ефикасността на управленския процес и гарантиране безопасна и здравословна среда за нашите служители чрез внедряването на цифрови системи, съвременни софтуери и техника с елементи на изкуствен интелект, като прилагаме автоматизация от ново поколение и новаторски решения във всеки процес“, каза инж. Николов.
Той даде пример с приложението за мобилни телефони, което обединява системите за управление и мониторинг на миннодобивните процеси.
„Със сигурност най-големият прогрес през следващото десетилетие в минната индустрия би бил достигането до етап на самостоятелно управление на изкуствения интелект чрез успешно възприемане на информацията за заобикалящата го среда. Това би било революция“, подчерта инж. Ивайло Николов.
„Дейностите в миннодобивната индустрия се извършват в постоянно променяща се динамична среда, подвластна на законите от теория на вероятностите. Всяка ситуация няма повторяемост с предходните и изисква постоянно вземане на навременни решения. В Елаците-Мед се работи с най-съвременна техника и софтуери, които обобщават огромно количество данни, но все още хората остават неизменна част от всеки един процес, защото те са притежателите на качества като анализ, критично мислене, емоционална интелигентност, които техниката все още не притежава и без които тя остава един модерен помощник“, с поглед в бъдещето прогнозира директорът на Рудодобивен комплекс на Елаците-Мед.


Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Юни, 21:56

    Хьмм

  • Отговори (14) (10)
    2. добавен от: Анонимен 3 Юни, 01:19

    Само се хвалим! Само се хвалим! Директорите взимате толкова много пари, а ние работниците жълтите стотинки броим

    • (11) (2)
      1. добавен от: Анонимен 4 Юни, 22:41

      А ти искаш да е обратното ли? Мина социализмът, при който инженерчето креташе със 120 лева заплата, но се водеше началник над цяла камара недоучила и мързелива работническа класа.

    • (0) (5)
      2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 06:18

      Не си мислете че като сте завършили нещо а сте нещо повече от камарата както я наричате се пак тази камара недоучили ви изкарва парите

    • (3) (0)
      3. добавен от: Анонимен 9 Юни, 06:50

      Те не си мислят, аз го мисля, а аз съм страничен наблюдател. Не съм нито към едните, нито към другите. Като не си учил, иди и стани ти директор, не скимти анонимно в сайта. Повече са от теб, колкото и да не го признаваш. Затова са университетите и факултетите с различните специалности. Да подготвят кадри.

    • (1) (3)
      4. добавен от: Анонимен 9 Юни, 07:46

      Ние много добре знаем как се завършва в МГУ особено така че незнай много

    • (4) (0)
      5. добавен от: Анонимен 10 Юни, 05:37

      И как се завършва МГУ? Едно изречение не можеш да напишеш грамотно, ама много знаеш!

    • (1) (3)
      6. добавен от: Анонимен 10 Юни, 06:17

      И ти си от тия дето са назначени на елаците и получават заплата без никаква труд затова ги защитаваш ако ги няма тях умираш от глад

  • Отговори (15) (1)
    3. добавен от: Анонимен 3 Юни, 07:08

    Тоя Ивайло е пълен б....к

  • Отговори (3) (1)
    4. добавен от: Анонимен 3 Юни, 08:42

    35хилки зима

    • (9) (1)
      1. добавен от: Анонимен 3 Юни, 08:56

      Гршка си,старо инфо,50000лв му е заплатата,35000 е на заместниците

  • Отговори (7) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Юни, 13:14

    Пълен тор

  • Отговори (9) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Юни, 20:28

    Как 35 хилки, онова същество с гела Батко Владко взима 40 хилки на този сигурно е двойно

    • (8) (0)
      1. добавен от: Анонимен 5 Юни, 22:23

      Владко взима близо 50 хиляди месечно. Ето тук се вижда https://register.caciaf.bg/2022/2E20E94F-0F6B-4F5D-BCO4-3E2ABF3D3B16140636.xml

  • Отговори (8) (3)
    7. добавен от: Анонимен 8 Юни, 08:20

    Ха този е истински изкуствен интелект

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Анонимен 9 Юни, 06:21

    И защо никой не споменава за Ивайло Николов как тормози възрастните жени по Ботевград и местността Зелин да им изкупува земите .И как попадна на точните хора та и бой яде

  • Отговори (5) (2)
    9. добавен от: Анонимен 9 Юни, 06:23

    Е това са директорите на елаците така ще стане и тука ако техен човек стане кмет в Етрополе ше се закрият сички предприятия та да може да има работници за елаците че сега нямат и никой не иска да им работи

    • (3) (1)
      1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 06:55

      Един и същи си тази сутрин с три коментара. Като не искате да им работите, кой ще ви храни?

    • (0) (5)
      2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 07:45

      Да един е с коментарите и да знаеш че мен елаците не ме хранят и най добре е да ги няма

  • Отговори (4) (2)
    10. добавен от: Анонимен 9 Юни, 11:12

    Този изкуствен интелект е пълен та.ак,като този "инж" където неможе речта си да прочете,

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete