Понеделник, 29 Април 2024, 02:58

Младежи и в Костинброд масово употребяват райски газ

21 Март 2022, 09:07
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 4502 3


Обществени места в Костинброд, където се събират най-често младежи, са осеяни с ампули от райски газ. Използването му е нова мода при младежите. Употребата му води до кратко замайване и еуфорично състояние. Костинброд не остава в страни от тенденцията. За това сигнализират наши читатели със снимки, показващи големи струпвания на флакони на обществени места.
След употреба при някои се наблюдават засилени усещания и изтръпване на цялото тяло, други започват да се смеят неудържимо. Описват го като страхотно усещане, еуфория, безтегловност. И тъй като се смята за безвреден, все повече млади хора прибягват до употребата му, за да си доставят няколко минути добро настроение. Най-често съдържанието от флакона се изпръсква в балон и от там се поема от младежите. В по-високи дози райският газ преди известно време се използвал от лекарите за упойка на пациенти.
По своя химичен състав райският газ е двуазотен окис. Чисто формално погледнато от гледна точка на химията и биологията, няма някакви странични ефекти. "Нищо, което повлиява мозъка или въобще някаква функция на организма, не може да бъде безопасно. Опасността, която може да предизвика, това е едно задушаване, тъй като се измества кислорода от белия дроб и се замества с този райски газ, също така е установено, че при продължителна употреба, може да доведе до абстиненция, до пристрастяване", казва токсикологът проф. Каролина Любомирова.
"Райският газ фактически унищожава витамин б 12 в тялото им, който е много важен за нервната система, има случаи с хора, които са имали парализи, гърчове и всякакви такива работи, защото са прекалявали", е мнението на д-р Юлиян Караджов - биохимик, експерт по наркотични вещества.
По предишен сигнал по темата от Агенцията по лекарствата подчертават, че райският газ се използва само в лечебни заведения от квалифициран персонал. Малките капсули обаче се продават свободно в магазините и интернет и намират приложение в сладкарството. Във Франция обмислят забраната им за малолетни.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Март, 21:53

    Някой ако се смее без причина,мисля че е олигофрен,нали така.........

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Март, 22:25

    Ари е райски газ а у хората да на херца бело и кока ква е таа пръдня е ...

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 22 Март, 08:50

    Искаш да кажеш-друсане му е майката.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete