Неделя, 5 Май 2024, 21:48

Младежки духов оркестър и мажоретния състав се завърнаха от европейско турне

23 Юли 2015, 12:45
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4904 28


Младежки духов оркестър  с диригент Константин Гайдарски и Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова реализираха голямо европейско турне в периода от 24 юни до 21 юли.  Общо 66 музиканти и мажоретки от Ботевград се включиха в турнето. То бе по повод фестивали във Франция, Германия и Италия. Поканите за участие нашите състави получиха през 2014 г.  

На 24 юни Младежкия духов оркестър и Мажоретния състав заминаха за Villefranche de Rouergue, старинен френски град, който бе домакин на Международен европейски фестивал. В него взеха участие състави от Полша, България, Германия и Франция. Нашите участници изнесоха 4 концерта и 5 дефилира. С първия концерт ботевградските състави зарадваха обитателите на Дом за възрастни хора и многобройния персонал. Вторият концерт бе пред многобройна публика на фона на забележителна архитектура - катедрала с хилядолетна история и много сгради с безценно културно-историческо значение. Заключителният концерт събра всички състави в парка на града, където освен индивидуални изпълнения, оркестрите закриха фестивала с общо представяне. За своите великолепни изпълнения кметът на града поздрави съставите ни и им връчи плакет. Жестът на внимание бе върнат и от нашите участници, които подариха на кмета сувенири от България и албум на Ботевград.   След участието във Франция групата отпътува за Hohenstein-Ernstthal (Германия), за да се включи в Интернационален фестивал за оркестри – SAXONIADE. В него взеха участие 8 оркестъра, от които три с мажоретни състави – Литва, Китай, България, Чехия, Словакия и три състава от Германия. Всички оркестри изнесоха индивидуален концерт и два общи концерта, за които предварително трябваше да научат 7 произведения, изпратени от домакините, а мажоретните състави трябваше да танцуват по време на техните изпълнения. Седемте произведения се изпълняваха от всички оркестри под ръководството на  различни диригенти. Фестивалът завърши с поздравителен  концерт към жителите на градчето Лугао, където нашите участници бяха настанени. И тук Духовият оркестър и Мажоретният състав получиха награда – плакет и грамота.  

Италия бе последната страна от турнето на Младежкия духов оркестър и Мажоретния състав на Ботевград. Те бяха поканени от Никола Лиса, който е един от организаторите на голям “BIR-FEST” в град Сала Консалина. Като гост на Ботевград миналото лято Лиса е очарован от изпълненията на съставите ни и решава да ги покани да участват във феста. В този край на Италия за първи път им гостува такава формация. За тази цел е направена предварителна голяма реклама на ботевградските състави. Научавайки за пристигането  им, няколко кмета на съседни селища поканиха съставите да изнесат концерти  – SASANO, PADULA, SAN LORENCO, MONTE SANDJAKOMO. Тези селища са изключително интересни със своите тесни стръмни улички и старинна архитектура на сградите. Свирейки и танцувайки в колона по един нашите участници радваха жителите, които ги наблюдаваха от своите тераси. В тези селища бяха изнесени и по два концерта на красивите осветени площади. В MONTE SANDJAKOMO нашите състави посрещнаха група от побратимен американски град. Концертът завърши с Дайчово хоро,  на което танцуваха американци, българи и италианци. Ботевградските участници се запознаха с италианската група ALLA BUA, които качиха изпълнения на Младежкия духов оркестър и мажоретките на тяхната интернет страница и до края на деня се радваха на много гледания. След трудните и отговорни участия нашите момичета и момчета се върнаха с много знания, впечатления и опит. Ръководители, родители и участници благодарят на общинското ръководство за отпуснатите средства, които дадоха възможност да бъдат реализирани тези фестивали, на които достойно бяха представени Ботевград и България.  

Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 13:40

    :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Юли, 14:34

    Кой финансира това внушително турне? Има и други много добри състави в читалището с талантливи деца и с ръководители професионалисти, които са лишени от такова внимание и отношение. До кога с това избирателно отношение? А при реквизита и костюмите на различните състави положението е меко казано дискриминационно.(уточнение: не работя в читалището)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Юли, 15:14

    уточнение: костюмите на мажоретния състав и духовия оркестър са направени със средства от самите тях - никой не им ги е дал на готово

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Юли, 15:25

    По-голямата сума за реализиране на турнето се заплати от Община Ботевград,а децата заплатиха оставащата сума .В участието на 3-те фестивала взеха участие 68 музиканти и мажоретки.Бяха изнесени десетки концерти и дефилири.Що се отнася до костюмите много от тях са шити от родителите на децата с уговорката да останат за НЧ"Христо Ботев" .
    Благодарим на всички помогнали за развитието и утвърждаването на съставите.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Юли, 17:03

    добре са видели малко свят, на разноските на гражданите!!!
    То така беше и по комунистическо време..питайте културната Маргарита Кирова, тя знае как стават далаверите!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Юли, 17:12

    честно казано, защо се харчат държавни пари, за да забляваме чужди граждани.
    За европейците са добре дошли такива улични изпълнители, те се разсеяват малко, разхождат си децата и най- важното нищо не плащат, бедните държави плащат шоуто...

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Юли, 17:35

    Чуждопоклонничеството е запазена марка на българите!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 23 Юли, 18:14

    :(

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 23 Юли, 18:45

    Не стига, че са надути пачи ами и сега от както бяха в България търси талант и сега по държавите не трябва да ги поглеждаме кой знае кви принцеси са !

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 23 Юли, 18:46

    Ми то и на море ходят с парите на гражданите :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete