Четвъртък, 16 Май 2024, 19:37

Младежкият духов оркестър и мажоретките участваха в честванията за 24 май в Словакия

18 Май 2015, 20:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2894 0


По покана на посланика на Република България в Словакия Маргарита Ганева 3 състава на Народно читалище „Хр.Ботев” Ботевград се включиха в тържествата по повод 24 май, организирани от българската общност в Братислава. В тях участваха с маршове, фолклорни и съвременни пиеси два мажоретни състава с ръководител Иванка Христова, детски танцов състав към ансамбъл „Ботевград” с художествен ръководител Стоян Стоянов и ученически духов оркестър към ПГ по КТС- град Правец с диригент Константин Гайдарски. Координатор на събитието е Цветелина Генчева – директор на българското училище в Братислава. Честванията започнаха на 16 май в словашкия град Девин, намиращ се на границата между Словакия и Австрия. Именно от там в една от църквите тръгват учениците на братята Кирил и Методий в тяхното просветно дело.
 
Признателните представители на Община Ботевград поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на солунските братя. Официално честванията стартираха с откриване на българска изложба в културния център на град Девин на тема „Делото на братята Кирил и Методий”. Пред българската общност в Словакия нашите състави представиха 30-минутна музикална програма в цветовете на българския трикольор. По време на престоя си в Братислава нашите участници имаха възможността да разгледат забележителностите на града съвместно с Първолета Василева – многоуважаван преподавател по Български език и литература доскоро в ОУ”Н.Вапцаров”, а сега в българското училище в столицата на Словакия. „Нашите деца видяха, как Словакия пази своята история и своите исторически паметници”, заяви пред наш репортер Иванка Христова. Представителите от Ботевград се поклониха и пред паметника на тримата българи, загинали за освобождението на Братислава.
 
Освен столицата нашите участници разгледаха и друг град –Търнава (носител на прозвището „малкият Рим”, заради това, че бил град-държава), в който и до днес са запазени 27 църкви и хората се издържали основно от митнически такси, разкрива на свой ред диригентът Константин Гайдарски. В Търнава ботевградчани участваха и в откриване на Нощта на музеите. „Посещението в Словакия положи началото на едно приятелство и ние сме поканили деца от училището в Братислава да гостуват в Ботевград”, съобщи Иванка Христова. Тя отправя благодарност към нейно превъзходителство – посланикът на България в Словакия  Ганева и директорът на българското училище Цветелина Генчева за радушното посрещане и възможността участниците от читалище „Хр.Ботев” да се включат в честванията.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete