Сряда, 27 Септември 2023, 01:34

Млади учители в България - мисията (не)възможна

13 Февруари, 11:15
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 567 4


Синдикат „Образование“, в партньорство с МОН определят като изключително важна политиката за привличане и задържане на млади учители в системата на образованието.
Младите учители в България са едва 15.26%, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година. Това, от своя страна, поддържа една рекордно висока средна възраст на българските педагози от 54 години, възраст, с десет години по-висока от средноевропейската.
В момента едва 6.5% от учителите в България са на възраст до 29 г. Тези данни са устойчиви за последните 5 г.
Причините за текучеството са високият стрес от изискванията, сравнително по-ниските заплати, липса на социални умения, липса на чувство за подкрепа и интегриране , както и (назначаването им на срочни договори), че директорите имат право да прекратяват договорите в края на годината, както и голям обем административна тежест и допълнителни непедагогически дейности, с които са натоварени.
Като контрапункт нараства броят на студентите в педагогическите специалности, като за последните четири години само Пловдивският университет, който е най-добър в учителските дисциплини, е увеличил с една трета броя на кандидат-педагозите. Разбира се, съществуват още 12 ВУЗ -а, които подготвят учители, но и се разбира, че далеч не най-добрите ученици избират да станат учители.
Недостигът на учители съвсем не е отминал проблем, както невярно сочат някои анализатори. В София и някои големи градове този недостиг е безспорен, а в по-малките градове, поради бруталната безработица, този недостиг е по-малко осезаем.
При подобен тип анализи трябва да се вникне в трудностите на учителската професия и да се открият важните фактори, които отблъскват учителите от образователните институции.
Педагогическите специалисти /учители и директори/ понастоящем са 91 хиляди, но дали са достатъчни – категорично не. Необходими са подпомагащи и асистиращи учители, необходими са администратори, необходими са наставници, необходими са медиатори.
След като анализира внимателно причините за отлив на млади учители, Синдикат „Образование“, съвместно с МОН, ще работи за:
- Повишаване на рейтинга и статута на младите учители;
- Подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система;
- Нулева толерантност към родителите, които не партнират на образователната институция и не осигуряват спазването на училищния правилник;
- Намаляване на институционалния натиск към младите учители;
- Намаляване на бумащината в системата;
- Активизиране на наставничеството и менторството към младите учители;
- Повишаване на мотивацията на новоназначените учители и техните наставници за задържане на новите педагози в професията;
- Създаване на обучителни програми за наставници на нови учители;
- Промяна в обучителните програми за педагогически специалности на висшите училища, за повече часове за практически знания;
- Привличане на младите учители в синдикалните организации като възможност за активна гражданска позиция и важна роля при градене на образователни политики.
Синдикат „Образование“ работи от поне 10 години по приоритета за привличане и задържане на млади учители.
В момента Синдикатът работи в два големи европейски проекта, насочени към младите за системата учители.
Единият проект - NEST- обучава експерти от Регионалните управления на образованието по иновативна програма за наставници на новоназначени учители.
Другият проект е YouWell, който работи за задържане на младите учители чрез създаване на благоприятна среда за развитие, чрез обучение на старши и главни учители в прилагане на коучинг подхода за работа с млади учители.
Очевидно обаче, младите учители ще дойдат и ще останат в образователната система само и единствено с правилната национална политика, основана най-вече на експертизата на българските учители.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • Отговори (2) (2)
  1. добавен от: Петрана 14 Февруари, 15:34

  Ами ше дойдат за учители,толкова привилегии, големи заплати,почивки,екскурзии без пари,на море на гърба на нашите деца и куп още благини, а децата ни нищо не знаят прости и възпитание нула. Напълниха даскалите с пари и привилегии и те забравиха духовната си мисия, оня ден моя син ме пита как учителите се водят на 8 часов работен ден, а ги вижда не повече от 4 часа в училище. Питам го защо носи само 4 ки ,той казва, ами толкова ни учат учителите, гледат да нямат проблеми с нас,да свърши часа и тичат на кафе и клюки. Кажете, какво мога да му кажа, като в училище е отбии номер и учителите гледат парите, а не духовното. Да си учител навремето е било мисия, а сега дали е така. Дано малко се замислят и да се помъчат да си върнат доверието на хората и уважението на учениците.

  • (4) (1)
   1. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 23:55

   Петрано, не се обаждай че на тебе май ти липсва възпитание. Ти ако не си възпитаваш децата, не мрънкай, че друг не го прави вместо теб! Питай синът ти, дали не се качват на главата на учителя си в училище. Тия сополанковци са пунта мара по цял ден. Теб те мързи да си погледнеш детето у дома, ама имаш време да се оплакваш онлайн! После учителите ти криви, че синът ти е за изправителен дом!

  • (2) (0)
   2. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 23:56

   не са учителите виновни, че сина ти го мързи да учи !

  • (1) (0)
   3. добавен от: Анонимен 16 Февруари, 15:28

   ходи да преподаваш на банда диваци ти тогава да видиш как ще се чувстваш после

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (37)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

Анкета » коментари (37)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

отговори
3 март – Денят на Освобождението (577)
70% Complete
24 май – Денят на българската писменост и култура (80)
70% Complete
6 септември – Денят на Съединението (44)
70% Complete
22 септември – Денят на Независимостта (45)
70% Complete
Тази дискусия е излишна, само се чудят как да разделят хората (104)
70% Complete