Понеделник, 29 Април 2024, 01:30

Много повече от 50 000 ще струва кръста над Нови хан

30 Януари 2020, 22:53
(1) (2)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 3203 3


Изграждането на християнския паметник православен кръст над Нови хан ще струва над 150 000 лева. Не всички пари, обаче ще бъдат осигурени от общинския бюджет на Елин Пелин, а проектът ще се реализира в рамките на няколко години. Това стана ясно по време на обсъждането на бюджета за 2020г. Именно изграждането на кръста предизвика и най-сериозните дебати. Общинският съветник Венцислав Тоцев предложи парите, предвидени за това в капиталовата програма, да бъдат пренасочени като субсидия за ремонт на църквата в Раковица. Според Тоцев, подобни кръстове са привнесени и нямат пряко отношение към християнската религия. Той изтъкна, че ролята на каменните кръстове в българската история, и по-конкретно шопската етнографска група, са свързани с оброчищата, но случаят с Нови хан не е такъв. За сметка на това църквата в Раковица е застрашена от срутване, а религиозната и културно-историческата стойност на храма е огромна. Именно Раковица е единственото населено място, което се включва в Априлското въстание, а при потушаването му църквата е опожарена.
Кметът на общината Ивайло Симеонов не хареса предложението и на свой ред призова Тоцев, ако е загрижен за църквата, да потърси помощ от вицепремиера Марияна Николова, която също е представител на НФСБ. Между двамата имаше словесна размяна на реплики, след като кмета обяви предложението за търсене на ефирно време и изява. От своя страна Тоцев му отговори, че съветниците са избрани, за да правят изказвания, предложения и да вземат решения за управлението на Общината.
Стефан Стоилов и цялата група на ГЕРБ, която днес беше в намален състав подкрепиха своя колега. Своя глас „за“ даде и председателят на Общинския съвет Николай Плещов, но общо шестте гласа се оказаха недостатъчни и с три гласа „против“ и девет „въздържали се“ промяната в бюджета бе отхвърлена.


*Снимката е от православния кръст над град Сливен

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (10) (1)
    1. добавен от: Анонимен 31 Януари, 11:11

    Тъпотия след тъпотия

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Януари, 16:14

    А някой може ли да каже, защо се отделят пари от общинския бюджет за църковните храмове, след като те не плащат нищо на общините. никъде не се отчитат даренията, а поповете на всяка малко по заможна община са се качили на едни джипове.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 31 Януари, 22:23

    Ивчо,прав си ама с поповете трябва да се държим добре защото ще ни прокълнат и ще стане лошо.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete