Вторник, 14 Май 2024, 19:28

Многолюдно шествие на 24-ти май в Ботевград! (ВИДЕО)

24 Май 2022, 16:13
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1975 0


Учители, ученици, читалищни дейци, общественици, граждани се включиха в празничното шествие в Ботевград по случай 24-ти май - Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По традиция, то тръгна от Историческия музей в 10,00 ч. начело с Общинския духов оркестър. С портретите на Светите братя Кирил и Методий обкичени с венци и цветя, на Паисий, на Левски, Ботев, Вапцаров, Стамен Панчев учениците от общинските училища ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" -Ботевград, ОУ "Васил Левски" - Ботевград, ПГТМ "Стамен Панчев" - Ботевград, ОУ "Васил Левски" - с. Новачене, ППМГ "Акад. Проф. Д-р Асен Златаров" - Ботевград се включиха в шествието до площад "Освобождение". Там започна празничната програма с изпълнение на Детски хор „Бонка Големанова”, с диригент Боряна Нешкова.

"При празнуването на най-българският празник в училище, наред с песните за Светите братя, са изпълнявани и царски маршове. До наши дни са запазени няколко образци на такива песни. В духа на тази традиция, мажоретните състави към НЧ "Христо Ботев 1884" с ръководители Иванка Христова и Стела Пенчева, съвместно с Детски духов оркестър - Ботевград с диригент Константин Гайдарски, ще изпълнят марша "Българска земя" и песента "Де е България" по текст на Иван Вазов и музика на Панайот Пипков", обяви водещият на тържеството Йоан Илчев. По инициатива на кмета Иван Гавалюгов на училищните библиотеки в общината и Общинска библиотека "Иван Вазов" бяха предоставени книгите - "Анти Бай Ганьо" /книгата възстановява част от българската история на добродетели и дух за България/ и "Българската цивилизация" /произведение на водещи български историци/. Тяхната мисия е да възпитават родолюбие и да лекуват проявленията на национален нихилизъм. Кметът на Общината - Иван Гавалюгов поздрави всички присъстващи с празника и обяви наградените в номинацията "Учител на годината”. "Не всички народи имат ден, в който отбелязват и честват тяхната писменост. Това са може би единици в целия свят и това го казвам неслучайно, защото това действително е повод за изключително голяма гордост. Тъй като безспорно, каквито и интерпретации да има в днешно време, славянската писменост е възникнала и разпространена именно в българските земи. И основни заслуги за това имат българи", припомни в словото си Гавалюгов. Народни песни и танци, изпълнения на мажоретните състави, рецитал на стихове повдигнаха духа на всички участници и зрители в днешния празничен ден.

Припомняме, че за първи път 24 май се празнува през 1851 година в Пловдив. Днес се навършват 171 години от първото честване на така най- българския празник!



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: национален празник

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (135)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete