Неделя, 5 Май 2024, 16:01

Момичето-глас Станислава от трио „Севера” получи куче-водач за незрящи

31 Май 2015, 16:56
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3695 3


Станислава Димитрова от Врачеш приключи първия етап от обучението на фондация „Очи на 4 лапи”. Тя получава безвъзмездно кучето лабрадор Кипра, но то остава собственост на фондацията от гледна точка на сигурността на четириногото. Това съобщи за в-к „Балканец” Мартина Маринова – главен инструктор във „Очи на 4 лапи”. Станислава Димитрова е едно от момичетата на трио „Севера” с художествен ръководител Стоян Димитров. Нейните певчески данни я издигат като талантлива народна певица. Може би слепотата е дала предимство на ангелския й глас.
От 27 април до 25 май Станислава премина триседмично обучение във фондацията. След това в продължение на две седмици Станислава е обучавана лично от инструкторката Мартина Маринова по различни маршрути на местна почва. От близо един месец майка й Генка Димитрова става нейн личен инструктор. Обучението е по маршрут от Врачеш с автобус или такси до спирката при ПМГ, пресича се светофара и по бул.”България” до Народно читалище „Хр. Ботев” и обратно.
След два месеца от фондацията ще дойдат да проверят как Станислава се справя.
Кучето Кипра е безценен подарък на Станислава за цял живот. Тя кандидатства за него, като предварително е подложена на тест през април 2015. На специализиран полигон, специалисти са оценявали нейната работа с кучето-водач, след което е одобрена да й бъде дадено. В оценяването водещ фактор е характерът на Станислава - дали е подходящо за нея.
Станислава е родена н 28 юни 1981 година и Кипра е най-прекрасният й подарък. Има 100 % слепота. Придобива я след 3-месечен престой в кувиоз като бебе. 

По думите на Мартина Маринова – личен инструктор на Станислава периодът, в който слепите се обучават да бъдат с кучета-водачи е от 6 месеца до 1 година. На Станислава й предстои да натрупа опит за самостоятелна ориентация в градска среда и изобщо в пространството. До момента тя е разчитала на свои близки. От тук нататък тя ще трябва да разчита на своя слух, за да може да бъде полезна на своето куче. Трябва да изгради чувство на мобилност. Първият етап тя премина успешно, но истинската работа тепърва предстои. Кучето Кипра е женско. То остава собственост на фондацията, тъй като искаме да защитим животните от лошо гледане  - да ги предпазим от занемарен външен вид, да се хранят достатъчно или ако са болни – да се лекуват.

Фондацията „Очи на 4 лапи” изгражда единственото  училище, което да обучава кучета – помощници на хора с увреждания. В България има 18 000 слепи граждани, а на Балканите над 200 000.
Фондация „Очи на четири лапи” е пълноправен член на европейската федерация на училищата за кучета водачи на слепи, както и на международната федерация на училищата за кучета водачи на слепи. Екипът на фондацията се състои от 5 инструктора, 4 гледачи, домакин и секретар. Към началото на 2013 г., в „Очи на четири лапи” са обучени и предадени 45 кучета водачи от породите голдън, ретривър, лабрадор и немска овчарка.


Източник: В-к "Балканец"

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Ани 31 Май, 19:27

    Срамота е за държава, която претендира, че е част от Европейския съюз да няма абсолютно никакви удобства за хората с увредено зрение и инвалидите. Най-малкото, което може да се направи са светофари със звуков сигнал и наклони, по които да минават хората в инвалидни колички, но дори и това няма .... А за помощни средства в градския транспорт не можем и да мечтаем ....

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Май, 20:50

    Браво Стаси! Успех!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Юни, 13:02

    Новината много ме зарадва,с една подробност,годината на раждане,поне 10 години по-късно се е родила! Бащата е набор 69.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete