Събота, 26 Октомври 2024, 02:47

МОН създаде онлайн модул за борба със стреса и бърнаута сред учителите

21 Октомври, 09:05
(2) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1063 7


Министерството на образованието създаде нов онлайн модул за подкрепа на учителите в борбата със стреса и професионалното прегаряне (бърнаут). Тази инициатива е част от програмата за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти, като акцентът е върху младите учители, които често се чувстват изолирани и неподготвени за предизвикателствата на професията.

Модулът, достъпен на адрес https://stressportal.fmi-plovdiv.org, предоставя на учителите възможност да се запознаят с концепции за стреса, бърнаута и психичната устойчивост. Включени са и анкети за оценка на психосоциалните фактори, влияещи на риска от професионално прегаряне. Педагозите могат да попълнят тестове за идентифициране на риска и да получат конкретни препоръки за справяне със стреса чрез техники за медитация, дишане и други упражнения за релаксация.

Модулът предлага и индивидуализирани услуги, като „Индивидуален план за справяне със стреса“ и „Активиране на поведенческа промяна“, които могат да бъдат използвани за професионално развитие. Целта е учителите да разполагат с практически стратегии, които да прилагат в ежедневната си работа.

Според изследване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, много учители в България изпитват симптоми на професионално прегаряне, като основните причини са прекомерната административна работа, лошата дисциплина в клас и липсата на ангажираност от страна на учениците и техните родители. Синдикатът настоява за прекатегоризация на учителската професия към втора категория труд.

Освен модула за справяне със стреса, програмата на МОН включва и възможности за профилактични прегледи и рехабилитация на учителите, с общ бюджет от 270 хил. лв. за 2024 г.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (7) (22)
    1. добавен от: Янка 21 Октомври, 14:12

    Стрес от многобройните почивки и пари дето взимат, а мойта дъщеря нито е ста нала по учена, нито по възпитана като ходи на училище.

    • (8) (2)
      1. добавен от: Анонимен" 21 Октомври, 17:59

      "По-учена", "по-възпитана", Янке калпазанке.

  • Отговори (3) (2)
    2. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 15:20

    Лош материал...

  • Отговори (4) (9)
    3. добавен от: Ганчо 21 Октомври, 16:47

    Даскалите ще прифанат пароци за празника,не че децата ни са станали по умни.

    • (8) (2)
      1. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 18:03

      "По-умни", Ганчо калпазанчо. С Янка едни и същи пунктуационни грешки допускате.

    • (2) (8)
      2. добавен от: Янка 21 Октомври, 19:03

      Така сте ни научили,така учите и нашите деца,госпожо учителка. Като поучавате мен и този който след мен ,вие се излагате,защото се вижда нивото на образованието у нас. Автогол, бе госпожа.

    • (13) (2)
      3. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 19:12

      Автоголът е във Вас, госпожо родител! Имате непрекъснато претенции към учителите, а на децата си не обръщате никакво внимание. Чакате училище и общество да Ви ограмоти и възпита децата, без да Ви интересува какво учи детето Ви. Интересуват Ви само заплатите и отпуските на учителите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete