Неделя, 8 Септември 2024, 02:42

На 29 юни, Петровден, Параклисът „Свети Равноапостоли Петър и Павел“, на връх Петровски кръст, чества своя храмов празник

27 Юни, 17:05
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 605 0


Параклисът Свети Равноапостоли Петър и Павел е най-високо разположеният в Софийска област Храм-Параклис - на връх Петровски кръст, Чепън планина, на 1206 м. надморска височина. През 2017 г. община Драгоман инициира построяването на параклиса, а през 2019 г. е тържествено осветен. Това богоугодно начинание се реализира успешно с помощта на съпричастността и даренията на жителите на община Драгоман, благодарение на които параклисът притежава уникален по рода си иконостас, единствен на Балканите, изработен от цветна мозайка и топено стъкло.

Мястото на параклиса „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ не е случайно избрано. В късната античност там е имало храм, посветен на тракийски Бог Сабазий и Хера. Върху неговите руини е издигната църква – „Св. Петър“, а през средновековието - манастир, кръстен на Свети Константин и Елена.

Оброчният кръст на Св. Петър, на който е кръстен и върхът, се намира на северното било, а на северния склон има затрупано аязмо.

С построяването на параклиса община Драгоман, освен че възстанови Светата обител, отново затвърди славата си като Малката Света гора на Балканите.

До Параклиса може да се стигне пеша – от гр. Драгоман, или с автомобил.

Навръх Петровден – 29 юни, когато е храмовият празник на Параклиса, той ще бъде отворен през целия ден и ще посреща миряните.

Заповядайте на това свято и живописно място, откъдето се открива прекрасна гледка!




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete