Четвъртък, 25 Април 2024, 16:15

На 7-ми и 8-ми януари - маскарадна група „Деведжии“ в с. Лесново

5 Януари 2023, 16:27
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 701 0


На 7-ми и 8-ми януари 2023 г., участниците в маскарадната група "Деведжии" ще обиколят село Лесново, за да прогонят злото от домовете на жителите, за една по-здрава и благодатна 2023 година.

От рано сутринта, в събота и неделя, деведжиите ще посещават къщите в селото, неуморно и продължавайки традицията наследена от предците.

В неделя – 8-ми януари 2023 г. от 12:00 часа на центъра на с. Лесново, пред сградата на Читалището, ще има празнична програма и посрещане на основната група на "Деведжии".

Обичаят, изпълняван от деведжиите в началото на януари, е една дългогодишна традиция, която се спазва от младежите в село Лесново и се предава достойно от настоящите участници на следващото поколение.

„Деведжии“ е кукерски празник, който се провежда от незапомнени времена всяка година през първата събота и неделя след Нова година в с. Лесново. Традиционните кукери носят кожи и звънци и се наричат „мечки“. Чрез специални магически танци, силен звън на чанове и страшни маски обичаят цели да бъдат уплашени и прогонени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete