Сряда, 16 Октомври 2024, 03:21

На Петковден е селищният празник на с. Петково

14 Октомври, 17:02
(1) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1015 5


С празнична Света литургия на Петковден, бе отбелязан храмовият празник на църквата "Св. Петка", в с. Петково, община Елин Пелин. Литургията бе отслужена от 3-ма свещеници - отец Йоан, отец Лука и отец Борислав.

В 11,00ч. от двора на храма към площада тръгна литийно шествие с иконите на Света Богородица и Светицата закрилница на селото, чието име носи то - Света Петка.

На площада, в присъствието на жители и гости на селото, бе отслужен водосвет и осветен курбана. На днешния ден, 14-ти октомври, с. Петково  празнува и своя селищен празник.

Стоена  Кирилова - дългогодишна учителка от с. Петково, разказва:

"В миналото, по времето на цар Иван Александър - 1380 г., е имало селище, но то е било опустошено по време на турското робство. Преди Освобождението, тук се заселва един богат чифликчия - Коджа Ахмед, който идва с една свита земеделци, защото тук земята е плодородна. Покрай него идват фамилии от различни краища на България, за да търсят поминък в селото. Навремето, като бях дете, във всяка къща на днешния ден се посрещаха гости - много, по 30-40 човека. Хората вярват, че Света Петка закриля селото ни!"                                                     





Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (5) (3)
    1. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 19:47

    "Курбан" това е арабска дума означаваща жертва и свидетелства за мюсюлманското влияние върху християните. Страните които не са били поробени от исляма нямат в своя църковен живот такова понятие "курбан"! В провославието имаме трапеза на която се освещава храната! Курбана е гнусно езичие! Не се прави такава жертва на животни защото Христос се пренесе в жертва един път и завинаги!

    • (4) (1)
      1. добавен от: Лора 14 Октомври, 20:54

      Думата “Курбан”е заемка през турски kurban,от арабски qurbān! “Корбан”се среща в книжовния български на XVII в ,както и в днешно време в православен контекст.В книжовния български XIX в.понякога се среща и “Корван”Тя е сродна с църковнославянските карвана и карванъ от които са заети през гръцки от иврит.Производно от корена “приближава” ,”съединява”……В православното християнство разбирането на “корбан” е различно от жертвоприношението в исляма или в юдаизма.За християните този ритуал е отменен и в православието корбанът е “отдаване на дарове за материално и духовно насищане на ближните като акт на благодарност към Бога за измолване на благословението Божие върху всички !………

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 21:59

      Явно в българската православна църква много, много не ги интересува и се почита, и освещава не "корбан" а именно ритуала където показно се коли животно и се принася в жертва от традициите и вярванията в исляма, както го изписват навсякъде - "курбан"!

  • Отговори (2) (2)
    2. добавен от: Гошо 15 Октомври, 07:59

    Големи професори тука бе, малииии,да не поверваш.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 08:48

    Извини ме “Гошо”….виждам че когато знаем и пишем,притесняваме хората.Оставям нещата без аз да се притеснявам….Хубав ден на всички!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (97)
70% Complete
Всички са маскари. (146)
70% Complete