Понеделник, 29 Април 2024, 13:20

На семинара в Правец, Диана Ковачева: Интегриран подход е нужен за борба с корупцията

28 Септември 2012, 17:08
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2760 0


Корупцията отдавна не е престъпление, затворено в рамките на една държава. Тя подкопава общите усилия на държавите от ЕС за изграждане на пространство на сигурност и свобода на европейските граждани. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева на семинар „Актуални аспекти на противодействие на корупцията" в Правец.
 
Необходими са обединени усилия на всички институции за това България да постигне по-различен стандарт при противодействие на корупцията. Необходими са всеобхватност и интегриран подход, заяви министърът.
 
"Законодателните промени са факт и сега е ред на създаването на устойчива институционална инфраструктура за противодействие на корупцията", подчерта Диана Ковачева. Тя допълни, че двата водещи принципа при този подход са почтеност и прозрачност, но е важно и утвърждаването на нови добри управленски практики.
 
Правосъдният министър говори и за приетия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество като реална невъзможност за реинвестиране на мръсни пари. „С този акт България има категоричен принос за развиване на общоевропейската правна рамка по проблема". Според Диана Ковачева българското общество очаква съдебната реформа да тръгне бързо.
 
Стъпка в тази посока е и изборът на нов Висш съдебен съвет, проведен по прозрачни правила и процедури, предложени от Министерство на правосъдието на Министерски съвет и Народното събрание.
 
В семинара участваха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, председателят на ВКС Лазар Груев, заместник главният прокурор Галина Тонева.
 
Общи воля и интереси за европейското противодействие на престъпността бе констатирана при срещата на министъра на правосъдието Диана Ковачева с Джовани Кеслер - генерален директор на ОЛАФ, съобщи БНР по-рано.
 
Джовани Кеслер заяви, че транснационалният поглед върху разследванията, особено по финансови престъпления, изисква и обединен подход на страните-членки на Европейския съюз. В този аспект в Европейския парламент предстои дискусия за идеята за европейски прокурор, припомни той.
 
В условията на глобализация, трансграничната престъпност е проблем на всички, а не на отделните държави, заяви министър Ковачева. Тя посочи, че през октомври Министерството на правосъдието очаква анализ от Съвета на Европа по проекта на нов Наказателен кодекс и по отношение на завършилите знакови дела.


Източник: http://www.trud.bg/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (56)
70% Complete