Понеделник, 29 Април 2024, 04:18

На сесията вчера: Гавалюгов пита - Ради Наков отговаря

27 Юни 2014, 12:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2867 3


Какъв е процентът на неносещата приходи вода, попита общинският съветник Иван Гавалюгов по време на обсъждане и приемане на информацията за дейността на ВиК „Бебреш” ЕООД, която вчера прие ОбС.  Този и още няколко въпроси постави той пред управителят Ради Наков.
„Малко несериозно ми звучи да се отчита 100 % събираемост само на базата на това, че за първите 5 месеца са събрани 430 хил.лв., а пък е инкасирана вода за 425 хил.лв., тъй като в информацията се посочва, че има плащане на стари задължения. Каква е сумата им, както и сумата на текущите задължения, за да разберем, както е посочено, че събираемостта е 100%”, отправи друг въпрос съветникът към управителя на водното дружество Радослав Наков. По негови думи преди 3 месеца ОбС прие отчета на ВиК, в който 1 280 000 лв. кубика  за 2013 г, са отчетени за продадени, което е малко над 100 хил.лв месечно, а 380 хил. кубика е инкасираната вода за първите 5 месеца, което прави по 80 хил.лв. на месец. „Това, което сте отчели говори, че имаме по-ниска средно-месечна продажба на вода”. По отношение подмяната на водопровода на ул.”Панчовска” в с.Трудовец, Гавалюгов заяви, че според Бизнес плана  за 2014 би трябвало да се извършва със собствени приходи на ВиК дружеството. В същото време по негови думи за същата улица, в капиталовите разходи в Бюджет 2014 е посочено, че със средства от републиканския бюджет Община Ботевград ще извърши подмяна и преасфалтиране. „А в едно предаване Ради Наков заяви, че този водопровод се финансира със средства на община Ботевград. Тук има едно разминаване”, констатира Гавалюгов.
По отношение на Пречиствателната станция за отпадни води, Гавалюгов заяви, че Наков се налага да лъже откроено, като казва, че работи.От извършените проверки са съставени протоколи през 2011 и 2012 г, от които е видно, че тя не работи. Това е причината да се спре събирането на такса за пречистване на отпадни води.
 
Иван Гавалюгов припомни, че през 2013 г влиза в сила Закон, според който цените на доставката на електроенергия за средно и високо напрежение, не подлежат на регулация от ДЕКВР. В тази връзка ДЕКВР отказва на всички ВиК оператори , да излезнат на свободния пазар или да сключат договор с което и да е търговско дружество. „Тук трябва са се прави разлика между електроразпределително дружество и търговци на едро”, подчерта той.
 
370 хил.лв. са събраните средства от инкасираната вода или събираемостта е около 86%, отговори на питането управителят на ВиК „Бебреш”ЕООД Радослав Наков. „Посочил съм 100% събираемост, защото в тях са включени и стари вземания’, обясни той. Във връзка с подмяната на водопровода на ул.”Панчовска”, Наков заяви, че ОбС е гласувал 30 хил.лв. за този обект, които ВиК е получила. Във връзка с питането, откъде ще дойдат приходи във фирмата,  той посочи, че с изпълнение на проекти. За съкращаване на персонала, каза, че е неизбежно от гледна точка на намаляване на разходите. „Смятам, че с по-малко хора ще се извършва същата работа”, подчерта Наков.

Тази остра, негативна кампания срещу ВиК, която водите с Филипов, това оказва огромно отрицателно влияние на събираемостта”, с тези думи Наков се обърна към съветника.  По думите на водния шеф, финансовото състояние на общинската фирма изобщо не се е подобрило. „Принципно аз бях човекът, който каза на какво дередже е ВиК. Не може 10 години да влиза толкова много вода, тя да се краде и да не минава през уредите за измерване. Но моля поставяйте въпроси към мен за времето след януари 2014г”, заключи Наков.
По отношение на плащаната електроенергия, Наков подчерта, че има проведена обществена поръчка през януари 2014 г., на която се е явила една единствена фирма - ЧЕЗ. Във връзка с чистотата на питейната вода, Наков обясни, че на 25 май е взета проба от язовир Бебреш и данните показват, че тя е с показатели като на Стубленската вода.

Въпроси на останалите общински съветници:
Съветникът Филип Филипов поиска Радослав Наков да предостави информация с потребената ел.енергия на тези пречиствателни станции, които са с озонираща инсталация. Той даде предложение по подобие на Община Троян да се направи монтаж на водомери с дистанционно отчитане и  автоматизирана система за водоподаване. Филипов посочи, че Община Ботевград и дружество „Балкан” не си плащат водста. Кметът Георгиев потвърди това и посочи, че „Балкангаз 2000” също не плаща.
 
Д-р Марияна Горгачева посочи, че 300 хил.лв. са отписаните вземания на ВиК. По този повод тя попита, редно ли е за такива несъбрани вземания, които са още в законовия срок, да бъдат отписани. Друг въпрос, който постави към кмета Георгиев бе свързан с това дали Община Ботевград дължи средства на ВиК по възложени поръчки на различни обекти. Освен това съветничката попита, колко водомери е поставил Наков, отакакто е поел управлението на общинската фирма. Той отговори, че са поставени около 300 и заяви, че за в бъдеще ще се поставят водомери и е ромските къщички и в блок 15 на кв.”Север”, които никога не са плащали вода.
 
Кметът Георги Георгиев коментира многобройните въпроси от страна на опозицията като закъснели и попита, защо чак сега се поставят. „Защо не питахте, когато сменихме Гачо Гачев. Къде бяхте, докато не дойде Радослав Наков?”. Той заяви още, че Община Ботевград няма задължения към водното дружество към този момент.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 13:41

    Щом общината не плаща водата предлагам и ние жителите да не плащаме.Няма никаква причина тя да не плаща нали ние си плащаме данъците.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 21:35

    Кмета скача като ощипана госпожица, защато много добре знае колко неприятни за него са отговорите на тези въпроси. точно той е истинския шеф на ВиК -то през последните 10 години.И какво иска-да питат Гачо-нали всички знаят как кмета се е разплакал, изпращайки го в пенсия

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Юни, 21:32

    Гачо-о-о-о,
    Усещаш ли какво ти готви твоят приятел Гого НАваченеца, на ДиТко татко му?
    Тоя същият, дето те направи "почетен гражданин"!!!
    Още ли ще мълчиш? Като агнетата от едноименния филм?!?!?!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete