Сряда, 1 Май 2024, 00:18

Над 136 хил.лв стари задължения е изплатило ВиК до момента

21 Ноември 2016, 14:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2531 21


По   изпълнително   дело на ВиК,  до  31.10.2016г дружеството е изплатило стари задължения в размер на 136 117,99 лв.

Другите краткосрочни стари задължения са в размер на 702 хил. лв., в т.ч. такса регулиране към ДКЕВР, такса МОСВ, дължима сума по трудова злополука (275 хил.лв). Това показва информацията в отчета за приходите и разходите на дружеството към 31.10.2016 г, която предстои да бъде разгледана и гласувана на предстоящото редовно заседание на ОбС-Ботевград на 24 ноември.

От него става ясно, че финансовият резултат от дейността на „В и К Бебреш" ЕООД към 31.10.2016 г. е загуба в размер на 86 хил. лева.

Анализът на отчета сочи, че основните причини за отрицателния финансов резултат от дейността на дружеството са няколко: Отписаните през 2016г. ДМА, ограничената възможност за приходи от изпълнение на обществени поръчки на Община Ботевград по чисто обективни причини- стари задължения, блокирани банкови сметки и други.

Във връзка със забавени плащания на данъци, осигуровки за минали години НАП наложи запор на банковите сметки на Дружеството. Сметките се освобождават само чрез ежемесечно подаване на Искане за разрешение за неотложно плащане, което се подписва/разрешава единствено при условие, че Дружеството внесе по банковите сметки на НАП всички нови текущи задължения и 30% от приходите на Дружеството за стари задължения по ИД 161/2011Г. Запорът е в сила от 2015 година.
 
Към 31.10.2016 г има промяна в посока на намаление на активите и пасивите в Счетоводният баланс на Дружеството спрямо 2015 г.
В сумата на актива се отчита намаление на стойността на ДМА поради намаляването на балансовата стойност на дълготрайните активи с натрупаната амортизация и отписаната за периода Административна сграда по решение 233/12.09.2016 г. на Общински съвет- Ботевград . Размерът на актива е 2307 хил. лв.
В сумата на пасива също се отчита намаление, което се дължи на намалението на размера на собственият капитал поради продължаващото натрупване на непокрита загуба. За периода Януари2016 – Октомври 2016 финансовият резултат е счетоводна загуба в размер на 86 хил. лева. Спрямо същия период за 2015 година - 286 хил.лева загубата е намалена с 200 хил. лева .

Важно е да се обърне внимание на две основни неща, се посочва в информацията:
-    в счетоводната загуба към 31.10.2016 година са включени и разходите за амортизации на ДМА, които са 156 хил. лева;
-    на база на Решения на ОбС Ботевград от ДМА са отписани сгради с балансова стойност към 31.10.2016 г. - 78 хил. лева.
На база на гореизложеното може да се твърди, че в резултат от съпоставянето на реално извършени разходи и получени приходи се формира финансов резултат печалба в размер на 148 хил. лева.

В дружеството работят 83 броя работници и служители със средномесечна работна заплата 717 лв.
Задълженията към персонала и осигурителните предприятия са в размер на 99 хил. лв, които са текущи - начислени през м.Октомври 2016 год. и ще бъдат изплатени през м. Ноември 2016 год. Данъчните задължения към 31.10.2016г са в размер на 105 хил. лв. Към 31.10.2015г. са възлизали на стойност 367 хил.лв.
 
Анализът Отчета за приходите и разходите сочи, че основната дейност на дружеството генерира приходи в размерна 1 239 хил. лв.,от тях 902 хил.лева са от доставяне на вода на потребителите, 128 хил. лв. са за отвеждане на вода и 71 хил. лв. са за пречистване на вода. Събраните вземания от инкасирани водни количества към 31.10.2016г. са 1263 хил.лв., което е с 212 хил.лв. повече в сравнение със същия период за 2015г. - 1051 хил.лв.

Паричните средства в края на периода са в размер на 50 хил.лева , като 1 хил.лева са в брой и 49 хил.лева са в банковите сметки на Дружеството, отразени и в баланса към 31.10.2016 год.

Модернизирането на инфраструктурата, подобряването на качеството на ВиК услугите, подобряването на ефективността на управлението са дейности залегнали в изготвеният и одобрен от Общински съвет Ботевград бизнес план за развитието на дружеството през 2017 година,с е казва още в Информацията за отчета от дейността и финансовото състояние на „ВиК Бебреш” ЕООД към 31 октомври 2016г.  





Източник: balkanec.bg

Коментари (21)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 15:35

    Вик"Бебреш" е машина за източване на държавни средства в посока Правец.Това беше идеята още при присъединяването на общинското дружество към "Асоциацията", но плиткоумните общински съветници или не я проумяха или добре им беше платено.По вероятно е второто или и двете взети заедно.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 15:37

    Hubavo sa izplatili no kolko vreme trqbva da chakame da ni podmenqt vodoprovoda ot ulicata do vodomera kato sme platili predi mesec i samo ni lajat.Nikoi da neim plashta voda na tiq izmekqri

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 15:55

    Във вилна зона с.скравена няма вода от един месец никой не го интересува няма кметство няма управител на вик,а там живеат постоянно сем.с малки деца и възрастни хора.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 16:23

    В с.Скравена , където скравенчани си правят оброк изтича вода произволно.
    От тази вода се е пълнил резервоара над селото. Като се има в предвид, че подпочвените води в селото са високи, защо не се направят сондажи .
    Къде е кмета на селото? Когато искаш нещо трябва да излезеш с предложения, да мислиш с какво да помогнеш, а не само да предявяваш претенции.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 16:44

    Ако беше Георгиев досега да са изплатени половината дългове на цялата община и ВиК да си е общинска собственост,и язовира да е пълен.А вместо това имаме нови високолихвени заеми за които има забрана да се съобщава.Имаме празен язовир,и огромна престъпност.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 16:52

    ВиК е машина за погасяване на старите дългове и несъбрани вземания, оставени в задължение от предните управители.Язовирът е празен, защото именно предишните управители неглижираха много от проблемите на ВиК.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 17:11

    Недоразуменията да вдигнат още няколко пъти цената на "питейната" вода и току виж излезли на печалба, за да има какво да крадат. Щото сега са на загуба - взимат вода от Напоителни системи, без да я плащат и без да я пречистват, и я продават на глупаците по 2 лв кубика.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: К. Живков 21 Ноември, 19:15

    Министерството на околната среда и водите (МОСВ) упорито отказва да предприеме действия, за да защити българските реки от унищожаване. Няколко примера от изминалите седмици показват липсата на воля за спазването на законите и защитата на обществения интерес.

    Призоваваме настоящото ръководство на министерството да използва оставащото му време в институцията, за да вземе адекватни мерки относно проблематични водноелектрически централи. Ето няколко конкретни примера:

    ........еврокомисаря по околна среда Юрген Мюлер, който на 8 октомври заяви, че е необходима процедура по ОВОС за спорната централа[1].

    WWF изразява своето опасение, че забавянето на МОСВ може и да е преднамерено. Изглежда същото е използвано от инвеститора, за да получи разрешително за строеж от Община Самоков, като за сега местната управа отказва да отговори на въпросите на WWF, подадени по реда на достъп до обществена информация. В интерес на този и други спорни проекти е и друго протакане от страна на МОСВ – да обяви защитена зона „Рила Буфер", която трябва да опази тези реки и горите извън националния парк. Заради това забавяне на Натура 2000 зоната страната ни бе изпратена на съд от Европейската комисия.

    Изглежда за МОСВ е ключов фактът, че фирмата инвеститор в тази централа Агроинженеринг 90 ЕООД е собственост на бившия кмет на Правец и баща на крупния бизнесмен и директор на рафинерията в Бургас - Валентин Златев. Тази фирма се очертава като водещ инвеститор в хидроенергетиката на територията на софийска област. Освен с проблемната ВЕЦ в Рила, фирмата нашумя през пролетта, когато се опита в разрез със забраните за строителство на ВЕЦ в Натура 2000 да получи разрешение за нова централа на река Малък Искър до село Своде, община Правец. Тогава с обединените усилия на рибари, каякари, местни хора и WWF техният проект беше спрян (временно тъй като решението е обжалвано пред министъра на околната среда и водите, която все още може да отхвърли претенциите на инвеститора). Същата фирма нашумя наскоро, тъй като нейна ВЕЦ над Ботевград вероятно силно е допринесла за източването на язовир Бебреш. Водната криза вече причини проблеми с водоснабдяването на местните хора и е пореден пример за съмнителните ефекти на подязовирните водноелектрически централи. Обръщаме внимание, че пак тази фирма има инвестиционно намерение да построи подязовирен ВЕЦ и на язовир Огняново, Община Елин Пелин. "Светлият" пример на други подобни проекти ни кара да бъдем крайно предпазливи по отношение на това намерение.
    ........
    Най-голямо притеснение на WWF обаче е свързано с факта, че протаканите нови Планове за управление на речните басейни и техните екологични оценки силно снижават защитата на реките и не съдържат адекватни забрани за ВЕЦ в Натура 2000. Общественото обсъждане на тези оценки трябва да приключи до края на месеца. След като далеч по-строгите действащи планове бяха масово нарушавани, за съжаление, ние очакваме унищожаването на българските реки да продължи, а описаните по-горе многобройни проблеми само да се увеличават.

    С оглед на обявената оставка на кабинета „Борисов", призоваваме екипа на министър Ивелина Василева да използва по ефективен начин времето до края на предаването на управлението и да даде доказателство за воля за решаване на тези отлагани проблеми. Както и досега, държавните институции могат да разчитат на експертната помощ на WWF и други неправителствени организации, когато става дума за защита на природата и обществения интерес.

    http://www.mypr.bg/news/others/Ministerstvoto-na-okolnata-sreda-vse-oshte-ima-shans-da-pomogne-na-rekite-16475/

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 19:44

    "Над 838 хил.лв стари задължения е изплатило ВиК до момента" - поредното подвиждащо заглавие.
    Както и да сумираш това, което е показано в новината, не се получава този сбор.
    И то при положение, че цифрите са верни, което е малко съмнително.
    А дори и да е така - какво излиза - дружеството е декапитализирано и не може да отреагира адекватно за покриване на задълженията си, тъй като активите му бяха извадени и подарени на едно друго такова, но софийско, подчинето на ръководството на една съседна община.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 20:35

    Гавалиговциге защо крият тази новина:
    http://www.kmeta.bg/спират-временно-санирането/

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (194)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete