Четвъртък, 2 Май 2024, 07:45

Над 180 студента участваха в кариерен форум на МГУ „Св. Иван Рилски“

3 Април, 17:42
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 934


Инж. Васил Шишков и инж. София Торолова разказаха за кариерния си път в Елаците-Мед, част от Група ГЕОТЕХМИН.

„Завърших средното си образование в Габрово и на излизане от училище видях реклама на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Тогава си спомних как моят дядо ми разказваше истории на негови приятели, които работеха в една подземна мина. Реших да проуча малко за минната индустрия. Поинтересувах се и разбрах, че във Франция на година завършват едва по 6 минни инженери. Затова записах в МГУ специалност Минно инженерство“, разказа инж. Васил Шишков, директор „Рудодобивен комплекс“ на Елаците-Мед, част от Група ГЕОТЕХМИН пред повече от 180 студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ в Деня на кариерното развитие.

Форумът се проведе в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк и събра на едно място представители на минната индустрия и студенти. Организатори на събитието бяха МГУ и Дънди Прешъс Металс.
„Случайно попаднах на една обявя, че рудник Елаците-Мед търси да назначи минни инженери за началник смяна. Подадох си документите и вече 22 години съм част от компанията“, сподели още инж. Шишков. Той разказа и за всички позиции, през които е преминал по време на кариерния си път.

В Деня на кариерното развитие, от страна на Елаците-Мед, участва и инж. София Торолова директор „Административни и социални дейности-Мирково“.
„Докато следвах, се наложи да прекъсна висшето си образование и да започна работа. Така в далечната 1995 г. се озовах пред изпълнителния директор на Елаците-Мед с молба за кандидатстване за работа. Той ми заяви, че след като не искам да уча, ще трябва да започна от нулата. Така първата ми позиция беше машинист автоматизирана смазочна система и допълнително бях раздавач на инструменти и материали. Първоначално се стреснах от работата, но реших, че няма да се предам. Попаднах в страхотен екип, имах възможността да черпя знания и опит от подготвени специалисти и много скоро вече знаех какво искам – да бъда като тях“, разказа инж. Торолова. Затова тя се записва да учи в МГУ „Св. Иван Рилски“ специалност Автоматика, информационна и управляваща техника. „Така започна моето кариерно развитие и вече почти 30 години съм в компанията. Имало е моменти, в които ми е било много трудно, защото работех, учех, имах семейство и гледах децата си. Въпреки това не се отказах и смятам, че всяко усилие си заслужава“, разказа инж. София Торолова на студентите.

„Безкрайно благодаря на компаниите от минерално-суровинната индустрия за това, че вярват в нашия университет и днес отделиха от времето си, за да покажат на вас, студентите от Минно-геоложкия университет, защо ние твърдим, че сме една общност. Благодаря на д-р инж. Иван Вутов, зам.-управител на Геотехмин - нашият настоятел, който преди две години повярва в тази идея и я реализираме на практика“, каза ректорът на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

Изпълнителният директор на „Институт Отворено общество – София“ Георги Стойчев обясни на студентите колко са важни стажантските програми, които фирмите предлагат. „Според проучване 8 от 10 студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ са участвали в стажове и са останали доволни и казват, че практиката в реална работна среда е била изключително полезна за тях. Стажът е една страхотна възможност, която не трябва да пропускате и която ви дава шанс да работите в едни от най-престижните предприятия в страната“, заяви още той.

Водещ на „Деня на кариерното развитие“ беше журналистът Михаил Дюзев, който даваше възможност на студентите да задават своите въпроси към представителите на бизнеса. Студентите получиха и ценни напътствия чрез презентациите на теми „Как да направим добро CV?“ и „Как да се представим успешно на интервю за работа?“.
След това младежите имаха възможността да научат как да кандидатстват за стажантски програми и за работа във всяка от компаниите, които участваха в кариерния форум. Завиден интерес имаше към щанда на Група ГЕОТЕХМИН. Там от Елаците-Мед ги очакваха Милена Христова и Даниела Горанова от дирекция „Човешки ресурси“, както и представители на Геотехмин, Геотрейдинг и Геострой. На събитието имаше щандове на Дънди Прешъс Металс и Асарел-Медет.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete